Szczecin. Konkurs kulinarny „Zasolony Król”. Śledź smakuje pod każdą postacią. Udowodnili to młodzi kucharze [ZDJĘCIA]

Mariusz Parkitny
Mariusz Parkitny
Konkurs kulinarny „Zasolony Król” - Szczecin, 21.02.2020 r. Sebastian Wołosz
Śledzia przyrządzonego na dziesięć sposobów mieli okazję spróbować jurorzy konkursu kulinarnego „Zasolony Król”. Ponoć wszystkie były bliskie doskonałości.

Organizatorem spotkania, które odbyło się w piątek w Hotelu Park był Slow Food Convivium Szczecin.

Swoje propozycje przedstawiło dziesięć ekip kucharskich z naszego województwa. Większość stanowili kucharze hotelowi. Swoją reprezentację wystawił też szczeciński „gastronomik”.

- Inne szkoły gastronomiczne niestety nie odpowiedziały na nasze zaproszenie i bardzo żałujemy - mówił Andrzej Buławski ze Slow Food Szczecin.

Szczecińska szkoła przyszłych kucharzy zaprezentowała ciastka wytrawne ze śledzia na białym winie, z dodatkiem parmezanu.

- Dalej mamy cebulkę na białym winie z tymiankiem i podgrzybkami. Chcemy pokazać, że można łączyć składniki, które niektórzy uważają, że są nie do połączenia, czyli rybę i grzyby. Trzy dni wymyślaliśmy przepis, potem kilka dni przygotowań i godzina dzisiaj na zrobienie jednej porcji. Według nas smakuje bardzo dobrze, choć sam przepis był improwizacją kulinarną. Mamy nadzieję, że spodoba się jurorom - mówił Szymon Makowiecki ze Szkoły Gastronomicznej ZS 6 w Szczecinie.

CZYTAJ TEŻ:

Potrawy oceniali "śledziożercy", czyli miłośnicy śledzia pod każdą postacią.

- Bardzo smaczne i pomysłowe - ocenił Sławomir Osiński, "śledziożerca" i nauczyciel.

- Smakowicie, bardzo ładnie podane, dobór składników bardzo dobry - mówiła Jolanta Gotowała ze Slow Food Szczecin.

Autorzy najsmakowitszych śledzi otrzymali pamiątkowe statuetki.

- Jedzenie jest częścią naszej kultury i chcemy przez takie konkursy o tym przypominać. Poza tym śledź pod każdą postacią to samo zdrowie - mówili "śledziożercy".

Które ryby mają najwięcej kwasów Omega-3? Zobacz koniecznie!

CZYTAJ TEŻ:

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

N
NomiS

Od kiedy to "młodzi kucharze" mają na fartuchu napis - Zastępca Szefa Kuchni " ??? Poza tym te same twarze w jury i konkursach od Gęsiny po Tłusty Czwartek ... Klub wzajemnej adoracji czy co ??

Dodaj ogłoszenie