Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie szczecińskiego "Gastronomika" Mistrzami Polski w cukiernictwie

Małgorzata Klimczak
Małgorzata Klimczak
Monika Kalecińska i Damian Stępień z Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie zostali Mistrzami Polski podczas IX Mistrzostw Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie rozgrywających się podczas Targów EXPO-SWEET 2019.

Monika Kalecińska jest uczennicą III klasy o specjalności cukiernik, a Damian Stępień jest uczniem III klasy o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych. Podczas Mistrzostw pracowali w duecie pod kierunkiem nauczycielki zawodu pani Danuty Sękalskiej. Podczas zawodów, w ciągu 2,5 godziny, uczniowie wykonali piętrowy tort z dekoracją i tort do degustacji.

Temat ich pracy brzmiał „Człowiek witruwiański”. Postać wymodelowana ręcznie przez mistrzów nawiązywała do „Kodeksu Hurygenowskiego” Leonarda da Vinci. Kodeks ten dotyczy proporcji ludzkiego ciała i matematycznych stosunków między jego częściami. To właśnie jego częścią jest „człowiek witruwiański” - studium proporcji ludzkiego ciała.

Powierzchnia boczna tortu była udekorowana trybami wykonanymi z czekolady, które Leonardo da Vinci wykorzystywał w swoich wynalazkach. Tort był eksplozją smaku, który był bardzo wysoko oceniony przez jury. Podstawową nutę nadawało włoskie proseco złamane smakiem truskawek z pomarańczą.

W Warszawie startowało 12 szkół z całej Polski.

ZOBACZ TAKŻE:

Uczniowie "gastronomika" pokazali młodszym kolegom cuda kuli...

ZOBACZ WIDEO: Najlepsi kucharze i kelnerzy ze szkół gastronomicznych zmierzyli się w konkursie w Szczecinie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński