reklama

Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie z laurami. Uczniowie "gastronomika" zapracowali na sukcesy

Małgorzata Klimczak
Małgorzata Klimczak
Zaktualizowano 
Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie otrzymał trzy prestiżowe wyróżnienia na targach „Smaki Regionów 2019”, które odbyły się w Poznaniu.

Szczeciński „gastronomik” otrzymał: Nagrodę Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę za pielęgnowanie polskiego regionalnego dziedzictwa kulinarnego; Klucz do Polskiej Spiżarni 2019, stanowiący wyróżnienie za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne oraz Perłę 2019 dla zespołu w składzie: Szymon Makowiecki, Jakub Rosów, uczniowie klasy III a TŻUG Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, pod kierownictwem nauczyciela i mentora młodych kucharzy, pani Wioletty Skuratowicz, za jej autorskie przepisy na zupę i danie główne, oparte na zachodniopomorskich produktach tradycyjnych i regionalnych.

Nagrodzone dania to „Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami nadziewanymi białą kiełbasą i śliwką” oraz „Pstrąg łososiowy z serem krowietta w kapuście włoskiej, czarną soczewicą i glazurowanymi burakami”.

CZYTAJ TEŻ:

W konkursowym zestawie potraw wykorzystane zostały tradycyjne i regionalne produkty, w tym między innymi pstrąg łososiowy, ser krowietta wino białe, sok malinowy, chleb wiejski wojenny, piwo Szczecińskie Bursztynowe, biała kiełbasa, boczek wędzony. Wszystko z naszych regionalnych gospodarstw.

Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki regionów” to najważniejszy w Polsce konkurs, dotyczący dziedzictwa kulinarnego. Jest to konkurs, organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie.

Partnerem konkursu jest Związek Województw RP. Przebiega w dwóch płaszczyznach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Perła 2019 jest już drugim takim z rzędu wyróżnieniem przyznanym Zespołowi Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. W tegorocznej edycji szczeciński gastronomik został dodatkowo uhonorowany nagrodą Prezydenta RP oraz Kluczem do Polskiej Spiżarni.

Dzięki temu szkołą będzie na zawsze wpisana do historii dziedzictwa kulinarnego w Polsce. Nagrodzone dania staną się elementem polskiej i regionalnej tradycji kulinarnej. To także niezwykle ważny powód do dumy dla szkoły, która ma tak uzdolnionych uczniów.

Uczniowie "gastronomika" pokazali młodszym kolegom cuda kuli...

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3