Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie z laurami. Uczniowie "gastronomika" zapracowali na sukcesy

Małgorzata Klimczak
Małgorzata Klimczak
Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie otrzymał trzy prestiżowe wyróżnienia na targach „Smaki Regionów 2019”, które odbyły się w Poznaniu.

Szczeciński „gastronomik” otrzymał: Nagrodę Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę za pielęgnowanie polskiego regionalnego dziedzictwa kulinarnego; Klucz do Polskiej Spiżarni 2019, stanowiący wyróżnienie za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne oraz Perłę 2019 dla zespołu w składzie: Szymon Makowiecki, Jakub Rosów, uczniowie klasy III a TŻUG Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, pod kierownictwem nauczyciela i mentora młodych kucharzy, pani Wioletty Skuratowicz, za jej autorskie przepisy na zupę i danie główne, oparte na zachodniopomorskich produktach tradycyjnych i regionalnych.

Nagrodzone dania to „Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami nadziewanymi białą kiełbasą i śliwką” oraz „Pstrąg łososiowy z serem krowietta w kapuście włoskiej, czarną soczewicą i glazurowanymi burakami”.

CZYTAJ TEŻ:

W konkursowym zestawie potraw wykorzystane zostały tradycyjne i regionalne produkty, w tym między innymi pstrąg łososiowy, ser krowietta wino białe, sok malinowy, chleb wiejski wojenny, piwo Szczecińskie Bursztynowe, biała kiełbasa, boczek wędzony. Wszystko z naszych regionalnych gospodarstw.

Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki regionów” to najważniejszy w Polsce konkurs, dotyczący dziedzictwa kulinarnego. Jest to konkurs, organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie.

Partnerem konkursu jest Związek Województw RP. Przebiega w dwóch płaszczyznach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Perła 2019 jest już drugim takim z rzędu wyróżnieniem przyznanym Zespołowi Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. W tegorocznej edycji szczeciński gastronomik został dodatkowo uhonorowany nagrodą Prezydenta RP oraz Kluczem do Polskiej Spiżarni.

Dzięki temu szkołą będzie na zawsze wpisana do historii dziedzictwa kulinarnego w Polsce. Nagrodzone dania staną się elementem polskiej i regionalnej tradycji kulinarnej. To także niezwykle ważny powód do dumy dla szkoły, która ma tak uzdolnionych uczniów.

ZOBACZ TAKŻE:

Uczniowie "gastronomika" pokazali młodszym kolegom cuda kuli...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie