Mamy zaszczyt poinformować Państwa, że 1 lipca odbył się we Francuskiej Szkole Gastronomii i Zarządzania Hotelami Ferrandi w Paryżu Europejski Finał Konkursu Przepisów w ramach międzynarodowego projektu Seafoodtomorrow (https://seafoodtomorrow.eu).
W konkursie udział brały szkoły gastronomiczne z 6 krajów Europy. Polskę reprezentowały Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja ze Szczecina oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 z Gryfina.
I miejsce, za danie: "Kiełbaski brokułowo - marchewkowe z karpia z sosem musztardowo-majonezowym z batatami", zdobył zespół ze Szczecina.
Autorem przepisu jest Wioletta Skuratowicz, nauczyciel technologii gastronomicznej, absolwent Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności, specjalność: technologia żywności pochodzenia morskiego.
Współdziałanie wyższej uczelni oraz szkoły zawodowej zaowocowało otrzymaniem prestiżowej nagrody w skali europejskiej.
Szczeciński gastronomik reprezentowali:
- Szymon Makowiecki (uczeń),
- Jakub Rosów (uczeń)
- i Wioletta Skuratowicz (nauczyciel),
- a uczelnię – dr hab. inż. Małgorzata Sobczak, prof. ZUT, dr inż. Remigiusz Panicz i mgr inż. Piotr Eljasik z Katedry Technologii Mięsa, Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.
Ukoronowaniem wspólnego sukcesu będzie wdrożenie nagrodzonego dania do produkcji w wielu krajach naszego kontynentu. Jest to ogromne wyróżnienie dla uczestników projektu na arenie międzynarodowej, dzięki któremu karp trafi na europejskie stoły.
ZOBACZ TEŻ:
Projekt SEAFOODTOMORROW - Nutritious, safe and sustainable seafood for consumers of tomorrow (Odżywcza, bezpieczna i zrównoważona żywność pochodzenia morskiego dla konsumentów jutra) jest realizowany w ramach programu Horyzont 2020, największego w historii Unii Europejskiej programu w zakresie badań naukowych i innowacji, w którym partnerem krajowym strategicznym jest Katedra Technologii Mięsa, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Celem tego międzynarodowego projektu jest kompleksowe podejście do produkcji żywności pochodzenia wodnego, o polepszonej i potwierdzonej jakości (głównie wartości odżywczej), co w rezultacie pozwoli wyprodukować atrakcyjne produkty, dostosowane do potrzeb różnych grup konsumentów.
ZOBACZ TAKŻE:
ZOBACZ WIDEO: Najlepsi kucharze i kelnerzy ze szkół gastronomicznych zmierzyli się w konkursie w Szczecinie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?