reklama

Wielki sukces wyższej uczelni i szkoły gastronomicznej ze Szczecina w Paryżu!

Wioletta Skuratowicz, nauczyciel technologii gastronomicznejZaktualizowano 
Popularny w Polsce karp trafi na europejskie stoły.

Mamy zaszczyt poinformować Państwa, że 1 lipca odbył się we Francuskiej Szkole Gastronomii i Zarządzania Hotelami Ferrandi w Paryżu Europejski Finał Konkursu Przepisów w ramach międzynarodowego projektu Seafoodtomorrow (https://seafoodtomorrow.eu).

W konkursie udział brały szkoły gastronomiczne z 6 krajów Europy. Polskę reprezentowały Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja ze Szczecina oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 z Gryfina.

I miejsce, za danie: "Kiełbaski brokułowo - marchewkowe z karpia z sosem musztardowo-majonezowym z batatami", zdobył zespół ze Szczecina.

Autorem przepisu jest Wioletta Skuratowicz, nauczyciel technologii gastronomicznej, absolwent Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności, specjalność: technologia żywności pochodzenia morskiego.

Współdziałanie wyższej uczelni oraz szkoły zawodowej zaowocowało otrzymaniem prestiżowej nagrody w skali europejskiej.

Szczeciński gastronomik reprezentowali:

  • Szymon Makowiecki (uczeń),
  • Jakub Rosów (uczeń)
  • i Wioletta Skuratowicz (nauczyciel),
  • a uczelnię – dr hab. inż. Małgorzata Sobczak, prof. ZUT, dr inż. Remigiusz Panicz i mgr inż. Piotr Eljasik z Katedry Technologii Mięsa, Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Ukoronowaniem wspólnego sukcesu będzie wdrożenie nagrodzonego dania do produkcji w wielu krajach naszego kontynentu. Jest to ogromne wyróżnienie dla uczestników projektu na arenie międzynarodowej, dzięki któremu karp trafi na europejskie stoły.

ZOBACZ TEŻ:

Projekt SEAFOODTOMORROW - Nutritious, safe and sustainable seafood for consumers of tomorrow (Odżywcza, bezpieczna i zrównoważona żywność pochodzenia morskiego dla konsumentów jutra) jest realizowany w ramach programu Horyzont 2020, największego w historii Unii Europejskiej programu w zakresie badań naukowych i innowacji, w którym partnerem krajowym strategicznym jest Katedra Technologii Mięsa, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Celem tego międzynarodowego projektu jest kompleksowe podejście do produkcji żywności pochodzenia wodnego, o polepszonej i potwierdzonej jakości (głównie wartości odżywczej), co w rezultacie pozwoli wyprodukować atrakcyjne produkty, dostosowane do potrzeb różnych grup konsumentów.

Uczniowie "gastronomika" pokazali młodszym kolegom cuda kuli...

ZOBACZ WIDEO: Najlepsi kucharze i kelnerzy ze szkół gastronomicznych zmierzyli się w konkursie w Szczecinie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3