Organizatorem spotkania, które odbyło się w piątek w Hotelu Park był Slow Food Convivium Szczecin.
Swoje propozycje przedstawiło dziesięć ekip kucharskich z naszego województwa. Większość stanowili kucharze hotelowi. Swoją reprezentację wystawił też szczeciński „gastronomik”.
- Inne szkoły gastronomiczne niestety nie odpowiedziały na nasze zaproszenie i bardzo żałujemy - mówił Andrzej Buławski ze Slow Food Szczecin.
Szczecińska szkoła przyszłych kucharzy zaprezentowała ciastka wytrawne ze śledzia na białym winie, z dodatkiem parmezanu.
- Dalej mamy cebulkę na białym winie z tymiankiem i podgrzybkami. Chcemy pokazać, że można łączyć składniki, które niektórzy uważają, że są nie do połączenia, czyli rybę i grzyby. Trzy dni wymyślaliśmy przepis, potem kilka dni przygotowań i godzina dzisiaj na zrobienie jednej porcji. Według nas smakuje bardzo dobrze, choć sam przepis był improwizacją kulinarną. Mamy nadzieję, że spodoba się jurorom - mówił Szymon Makowiecki ze Szkoły Gastronomicznej ZS 6 w Szczecinie.
CZYTAJ TEŻ:
Potrawy oceniali "śledziożercy", czyli miłośnicy śledzia pod każdą postacią.
- Bardzo smaczne i pomysłowe - ocenił Sławomir Osiński, "śledziożerca" i nauczyciel.
- Smakowicie, bardzo ładnie podane, dobór składników bardzo dobry - mówiła Jolanta Gotowała ze Slow Food Szczecin.
Autorzy najsmakowitszych śledzi otrzymali pamiątkowe statuetki.
- Jedzenie jest częścią naszej kultury i chcemy przez takie konkursy o tym przypominać. Poza tym śledź pod każdą postacią to samo zdrowie - mówili "śledziożercy".
CZYTAJ TEŻ:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?