Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szczecin. Konkurs kulinarny „Zasolony Król”. Śledź smakuje pod każdą postacią. Udowodnili to młodzi kucharze [ZDJĘCIA]

Mariusz Parkitny
Mariusz Parkitny
Konkurs kulinarny „Zasolony Król” - Szczecin, 21.02.2020 r.
Konkurs kulinarny „Zasolony Król” - Szczecin, 21.02.2020 r. Sebastian Wołosz
Śledzia przyrządzonego na dziesięć sposobów mieli okazję spróbować jurorzy konkursu kulinarnego „Zasolony Król”. Ponoć wszystkie były bliskie doskonałości.

Organizatorem spotkania, które odbyło się w piątek w Hotelu Park był Slow Food Convivium Szczecin.

Swoje propozycje przedstawiło dziesięć ekip kucharskich z naszego województwa. Większość stanowili kucharze hotelowi. Swoją reprezentację wystawił też szczeciński „gastronomik”.

- Inne szkoły gastronomiczne niestety nie odpowiedziały na nasze zaproszenie i bardzo żałujemy - mówił Andrzej Buławski ze Slow Food Szczecin.

Szczecińska szkoła przyszłych kucharzy zaprezentowała ciastka wytrawne ze śledzia na białym winie, z dodatkiem parmezanu.

- Dalej mamy cebulkę na białym winie z tymiankiem i podgrzybkami. Chcemy pokazać, że można łączyć składniki, które niektórzy uważają, że są nie do połączenia, czyli rybę i grzyby. Trzy dni wymyślaliśmy przepis, potem kilka dni przygotowań i godzina dzisiaj na zrobienie jednej porcji. Według nas smakuje bardzo dobrze, choć sam przepis był improwizacją kulinarną. Mamy nadzieję, że spodoba się jurorom - mówił Szymon Makowiecki ze Szkoły Gastronomicznej ZS 6 w Szczecinie.

CZYTAJ TEŻ:

Potrawy oceniali "śledziożercy", czyli miłośnicy śledzia pod każdą postacią.

- Bardzo smaczne i pomysłowe - ocenił Sławomir Osiński, "śledziożerca" i nauczyciel.

- Smakowicie, bardzo ładnie podane, dobór składników bardzo dobry - mówiła Jolanta Gotowała ze Slow Food Szczecin.

Autorzy najsmakowitszych śledzi otrzymali pamiątkowe statuetki.

- Jedzenie jest częścią naszej kultury i chcemy przez takie konkursy o tym przypominać. Poza tym śledź pod każdą postacią to samo zdrowie - mówili "śledziożercy".

Ze względu na zawartość tłuszczu ryby można podzielić na ryby chude - zawartość tłuszczu nie przekracza 5% (np. dorsz, okoń, sandacz, szczupak) i ryby tłuste - zawierają od 9 do 20% tłuszczu (np. łosoś, makrela, śledź, tuńczyk). Nie należy jednak bać się tłuszczu zawartego w rybach, a wręcz przeciwnie, ponieważ tłuszcze te to przede wszystkim korzystne dla naszego zdrowia przeciwzapalne kwasy omega-3. Zawartość kwasów  w poszczególnych rybach (ilość gramów w 100 gramach produktu) przedstawiamy na kolejnych slajdach.>>>CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Ryby w diecie. Dlaczego warto je jeść i jak wybierać? CZYTAJ RÓWNIEŻ: Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie?(Źródło:Agencja TVNDostawca: x-news)

Które ryby mają najwięcej kwasów Omega-3? Zobacz koniecznie!

CZYTAJ TEŻ:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński