MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybki chleb na maślance na śniadanie. Przekonaj się, że kanapki z tym pieczywem będą jeszcze smaczniejsze. Efekt jak z najlepszej piekarni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Puszysty chleb na maślance to smaczne i szybkie pieczywo idealnie na śniadanie lub kolację.
Puszysty chleb na maślance to smaczne i szybkie pieczywo idealnie na śniadanie lub kolację. yelenayemchuk
Domowy chleb na maślance zrobisz jeżeli miałeś do czynienia z ciastem drożdżowym, a upieczenie bochenka zawsze cię onieśmielało. Bez trudu ciasto przełożysz do foremki wysmarowanej tłuszczem i upieczesz w godzinę. Jedynie musisz uzbroić się w odrobinę cierpliwości podczas wyrastania ciasta chlebowego. Zapamiętaj przepis na domowy chleb na maślance do kanapek.

W skrócie

Puszysty chleb na maślance możesz zrobić na świeżych lub suszonych drożdżach. Ważne, abyś wcześniej wyjął maślankę z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej. Właśnie w niej będziesz rozpuszczał drożdże, aby powstał rozczyn. Co więcej, dzięki temu nabiałowi chleb pozostaje wilgotny i znakomicie pasuje do wytrawnych dodatków. Przed pieczeniem wierzch posmaruje wodą lub jajkiem i posyp czarnuszką. Po prostu palce lizać!

Chleb na maślance – prosty przepis na domowe pieczywo

Liczba porcji: 1 bochenek

Czas przygotowania: 15 godzin mieszania + 1 godzina wyrastania + 40-45 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 650,

  • 500 ml maślanki,

  • 8 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • 5 g soli,

  • 1/3 łyżeczki cukru.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki mleka,

  • 1 łyżka czarnuszki do posypania.

Jak zrobić chleb na maślance?

Sposób przygotowania:

  1. Maślankę o temperaturze pokojowej wlej do miski robota kuchennego.

  2. Dodaj szczyptę cukru i suszone drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  3. Powstały rozczyn odstaw na 15 minut, aby zaczął pracować.

  4. Następnie wlej do niej olej rzepakowy i wsyp przesianą mąkę pszenną wraz z solą.

  5. Ciasto na chleb na maślance zagniataj przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w hak.

  6. Zajmie ci to około 5 minut.

  7. Ciasto po tym czasie będzie delikatnie kleiste. Takie powinno pozostać, bo to gwarancja puszystości.

  8. Wyrobione ciasto wstaw do niewłączonego piekarnika (możesz włączyć lampkę) na godzinę. Ten zabieg przyspieszy rośnięcie i zagwarantuje stałą temperaturę potrzebną do wyrastania.

  9. Podłużną keksówkę wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij wyrośniętym ciastem chlebowym.

  10. Ciasto na chleb na maślance odstaw do wyrośnięcia blisko piekarnika i w tym czasie nagrzej go do 210° Celsjusza z funkcją góra-dół bez termoobiegu.

  11. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch chleba rozmieszanym jajkiem z wodą i posyp hojnie czarnuszką.

  12. Chleb na maślance piecz na przedostatniej półce piekarnika (licząc od góry) przez 40 minut.

  13. Chleb po upieczeniu wyjmij z foremki i pozostaw do całkowitego wystudzenia na metalowej kratce.

  14. Ciepły, ale nie gorący chleb z maślanką będzie lepiej się kroił.

Niech ten przepis zainspiruje cię do upieczenia domowego chleba.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szybki chleb na maślance na śniadanie. Przekonaj się, że kanapki z tym pieczywem będą jeszcze smaczniejsze. Efekt jak z najlepszej piekarni - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński