MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fenomenalnie prosty chleb bez wyrabiania. Ma chrupiącą skórkę i zawsze się udaje. Sprawdzony przepis na chleb nocny

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Domowy chleb to prawdziwy przysmak. Zobacz, jak prosto możesz go przygotować i to bez wyrabiania. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Domowy chleb to prawdziwy przysmak. Zobacz, jak prosto możesz go przygotować i to bez wyrabiania. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla Ciebie przepis na pyszny, domowy chleb, który można przygotować bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i zostawić na noc w lodówce. Nic prostszego! Chleb jest pyszny, pachnący i ma apetycznie chrupiącą skórkę. Ważne, by go upiec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Przekonaj się, jaki jest smaczny i wypróbuj przepis na chleb nocny.

W skrócie:

Domowy chleb - prosty przepis

Masz ochotę na pachnący, domowy chleb? Proponuję przepis na wyśmienity chleb nocny. Jego ogromną zaletą jest minimum pracy, jaką należy wykonać, by go upiec. Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto, uformować bochenek i upiec go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. To bardzo proste i bardzo smaczne. Polecam do mąki pszennej dodać także mąkę pełnoziarnistą. Sprawdzi się także mąka chlebowa Typ 750.

Zobacz w galerii, jak zrobić chleb nocny bez wyrabiania.

Przepis na chleb nocny

czas przygotowania: 15 minut + noc na wyrastanie ciasta w lodówce + ok. 1 godzina pieczenia
porcja na: 1 duży bochenek chleba
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki pełnoziarnistej,
  • 400 ml wody,
  • 7 g drożdży suszonych,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli.

Czytaj także:

Jak zrobić chleb bez wyrabiania?

  1. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i mąkę pełnoziarnistą.
  2. Dodaj suche drożdże, cukier, sól, olej i wodę. Wymieszaj kilkoma ruchami łyżki, aby składniki się jedynie połączyły. Ciasto będzie dość płynne.
  3. Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia wyjmij miskę z ciastem na chleb i odstaw na godzinę.
  5. Po tym czasie przełóż ciasto na deskę oprószoną mąką pszenną i uformuj z niego bochenek.
  6. Włącz piekarnik na 180 stopni w opcji góra dół i włóż do niego naczynie żaroodporne z pokrywką.
  7. Po kilku minutach ostrożnie wyjmij gorące naczynie, włóż do niego bochenek chleba, możesz delikatnie posmarować jego wierzch wodą i ostrym nożem zrobić po środku nacięcie.
  8. Przykryj naczynie z chlebem pokrywką i ponownie schowaj do piekarnika.
  9. Piecz 30 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30 minut.
  10. Gotowy chleb wyjmij z naczynia i wystudź.
Domowy chleb to prawdziwy przysmak. Zobacz, jak prosto możesz go przygotować i to bez wyrabiania. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Fenomenalnie prosty chleb bez wyrabiania. Ma chrupiącą skórk...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Fenomenalnie prosty chleb bez wyrabiania. Ma chrupiącą skórkę i zawsze się udaje. Sprawdzony przepis na chleb nocny - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński