Tradycyjny smak przekazywany z pokolenia na pokolenie podbija nasz region

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic czyli szynka razem z golonką, kością i skórą w ubiegłum roku został wpisany na oficjalną Listę Produktów Tradycyjnych
Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic czyli szynka razem z golonką, kością i skórą w ubiegłum roku został wpisany na oficjalną Listę Produktów Tradycyjnych Firma IRGO I. Jung z Przelewic
Tradycyjne wyroby mięsne przygotowywane na podstawie starodawnych receptur, wolne od sztucznych barwników i konserwantów to obecnie pożądany na rynku towar. Kolejna działalność w naszym regionie może poszczycić się produktem, który spełnia te wymagania.

Firma Handlowo-Usługowa IRGO należąca do Ireneusza Junga z Przelewic od lat szerzy rodzinne dziedzictwo masarnicze na terenie województwa zachodniopomorskiego. Oferta działalności obejmuje kilkadziesiąt różnych produktów - od wędlin, aż po mięsa. Jednak miano flagowego artykułu należy do “Wędzonego udźca wieprzowego z Przelewic”.

Wyrób jest niepowtarzalny smakowo oraz spełnia najwyższe standardy jakości dzięki czemu w ubiegłym roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas oficjalnego wręczenia tytułu z wytwórcami spotkał wicemarszałek Jarosław Rzepa i dziennikarze. Wicemarszałek wraz z podziękowaniami przekazał gratulacje regionalnym producentom za wytrwałość, gdyż jak podkreślił - wpis na listę wymaga wielu lat pracy i starań. Do spisu mogą trafić tylko artykuły, które wytwarzane są z zastosowaniem tradycyjnych metod produkcji. Wpis na listę daje gwarancję, że produkt jest unikalny. Wyróżnienie potwierdza unikatowość produktu i tym samym podkreśla jego wysoką wartość. Obecnie z naszego regionu na listę jest wpisane ok. 50 produktów.

Smak i historia

Receptura na poprawnie przygotowany Udziec Wędzony została przywieziona z Wielunia przez Edwarda Junga, dziadka obecnego właściciela firmy. To właśnie on zaraził wnuka masarniczą pasją, dając tym samym podwaliny pod rodzinny biznes. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a od kilku lat realizowany jest w ulepszonym składzie z własnych produktów i z dodatkiem lubczyka.

Pan Edward początkowo wędził mięso w 300 litrowej drewnianej beczce ustawionej pod domem. Po kilku latach beczkę zastąpiła murowana wędzarnia, która stoi w tym samym miejscu do dziś. Niepowtarzalny smak i wyrazisty zapach to zasługa długiego leżakowania mięsa w zalewie - około 30 do 40 dni.

Po wyciągnięciu z zalewy szynka zostaje podwieszona na haku i przez dobę “oddycha” poddając się powolnemu procesowi suszenia. Pierwsze jej wędzenie odbywa się w dymie z drewna olchowego. W ten sposób mięso nabiera delikatnego aromatu, a na zewnątrz naturalnego ciemnożółtego do jasnobrązowego koloru. Kolejne wędzenie to wędzenie w dymie z drewna śliwkowego, dzięki czemu wyrób wzbogaca się o delikatną, owocową słodkość, lekki zapach i piękny połysk.

Po zakończonym procesie udziec jedzie do sprzedaży. Za ladę trafia w formie stożka i charakteryzuje się nieregularnym owalem. Po przekrojeniu widać, że ma się do czynienia z szynką ze skórą i kością, z wyraźnie zaznaczonym tłuszczem. Co podkreślają konsumenci - mięso jest kruche, soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne.

Ogólnopolskie uznanie Nie jest tajemnicą, że jakość smak wędzonego udźca znany jest nie tylko lokalnej społeczności pyrzyckiej, ale niemal calej Polsce. Wszystko dzięki udziałowi w licznych targach, wystawach i konkursach.W 2013 roku wyrób został zaprezentowany w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, gdzie zdobył I miejsce w kategorii produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego. W 2016 roku uzyskał również nominację do wyróżnienia „Perła 2016”.

Ponad połowa Polaków wierzy w przesądy. Od lat w te same.

Wideo

Materiał oryginalny: Tradycyjny smak przekazywany z pokolenia na pokolenie podbija nasz region - Głos Koszaliński

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3