TAJSKIE CURRY Z CIECIORKI, SZPINAKU I POMIDORÓW
Składniki na 4-5 porcji:
• 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej z puszki)
• 2 bataty obrane i pokrojone w kostkę
• łyżeczka posiekanego czosnku (2 ząbki) i imbiru (pół małego korzenia)
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 200 ml mleka kokosowego
• 800 ml bulionu
• 150 g młodego szpinaku
• jedna ostra papryczka
• łyżeczka ziaren kolendry i łyżeczka kuminu
• łyżeczka sosu sojowego i łyżeczka sosu rybnego
• 100 g pomidorków koktajlowych
• łyżka oleju kokosowego
• sok z połowy limonki
• 3 liście kafiru
• 1 łodyga trawy cytrynowej
• natka kolendry
• ugotowany ryż ok 200 g
Przygotowanie:
• ziarna wrzucamy na rozgrzaną i suchą patelnie, prażymy aż poczujemy zapach,
• uprażone ziarna kolendry i kuminu rozcieramy w moździerzu na proszek,
• w woku rozpuszczamy olej kokosowy, smażymy na nim czosnek, imbir i chilli, po dwóch
minutach dodajemy roztarte przyprawy i kurkumę,
• dodajemy bataty, dokładnie mieszamy,
• zalewamy bulionem i gotujemy, aż bataty zmiękną,
• dolewamy mleko kokosowe i ciecierzycę, zagotowujemy,
• przyprawiamy sosami sojowym oraz rybnym (do smaku),
• następnie dodajemy pomidorki, szpinak oraz sok z limonki,
• podajemy z ryżem
Smacznego!
Szczecińskie gotowanie na GS24.pl:
- Przepis na domowe lody
- Szczecińskie gotowanie cz. 2. Dzisiaj robimy gofry! [WIDEO]
- Szczecińskie gotowanie, cz. 1. Na początek brownie! A gotujemy z Celestyną. Smacznego! :-) [WIDEO]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?