Jutro w cukierniach będzie trzeba odstać swoje w kolejce żeby kupić pączka. Dlatego my zachęcamy do zrobienia ich samemu. Trzeba tylko zarezerwować sobie trochę wolnego czasu, ale przyjemność i zabawa z robienia jest naprawdę przednia.
Przepis
Do zrobienia pączków potrzebujemy:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
- 100 - 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 5 - 6 łyżek oleju lub 100 g masła
- pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
- 40 ml spirytusu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- plus tłuszcz do smażenia, konfitura do nadziania cukier puder na posypkę.
Wszystkie składniki na pączki umieścić należy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania. Odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz. Odrywać kawałki, faszerować konfiturą, uformować kulki i odstawić na kolejne 25 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?