Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pączki, które muszą się udać i trochę dobrego humoru! Przepis i smaczne video na Tłusty Czwartek 2022

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
Jeden ma średnio 300 kcal, może być z nadzieniem różanym lub powidłami, polany lukrem lub posypany cukrem pudrem. Jutro Tłusty Czwartek, dlatego postanowiłyśmy zrobić te słodkie przekąski samodzielnie. Zobaczcie, co z tego wyszło.

Jutro w cukierniach będzie trzeba odstać swoje w kolejce żeby kupić pączka. Dlatego my zachęcamy do zrobienia ich samemu. Trzeba tylko zarezerwować sobie trochę wolnego czasu, ale przyjemność i zabawa z robienia jest naprawdę przednia.

Przepis

Do zrobienia pączków potrzebujemy:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
  • 100 - 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 5 - 6 łyżek oleju lub 100 g masła
  • pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
  • 40 ml spirytusu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • plus tłuszcz do smażenia, konfitura do nadziania cukier puder na posypkę.

Wszystkie składniki na pączki umieścić należy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania. Odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz. Odrywać kawałki, faszerować konfiturą, uformować kulki i odstawić na kolejne 25 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński