Do przygotowania gofrów potrzebujecie:
- mieszankę mąk - ziemniaczanej i ryżowej;
- dwa jajka;
- szczyptę soli;
- mleko (roślinne lub zwierzęce);
- sodę;
- olej kokosowy lub inny płynny tłuszcz.
Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dolewamy mleko. Ubijamy jajka - osobno białka na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do masy. W trakcie ubijania dodajemy cukier, szczyptę soli i olej. Ubitą pianę z jajek delikatnie dodajemy do reszty ciasta. Nie mieszamy już mikserem, a łyżką.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę.
Gofry pieczemy 2-3 minuty.
Możemy je podawać z cukrem pudrem, konfiturą czy masłem orzechowo-czekoladowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?