Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szczecińskie gotowanie cz. 2. Dzisiaj robimy gofry! [WIDEO]

Celina Wojda
Celina Wojda
Lubicie leniwe śniadania? My je uwielbiamy, dlatego mamy dla Was przepis na pyszne gofry, którym podzieliła się z nami Iza Antczak ze Zdrowej Przystani. Robi się je bardzo szybko, a smakują wyśmienicie.

Do przygotowania gofrów potrzebujecie:

- mieszankę mąk - ziemniaczanej i ryżowej;
- dwa jajka;
- szczyptę soli;
- mleko (roślinne lub zwierzęce);
- sodę;
- olej kokosowy lub inny płynny tłuszcz.

Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dolewamy mleko. Ubijamy jajka - osobno białka na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do masy. W trakcie ubijania dodajemy cukier, szczyptę soli i olej. Ubitą pianę z jajek delikatnie dodajemy do reszty ciasta. Nie mieszamy już mikserem, a łyżką.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę.

Gofry pieczemy 2-3 minuty.

Możemy je podawać z cukrem pudrem, konfiturą czy masłem orzechowo-czekoladowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński