Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szczecińskie gotowanie, cz. 1. Na początek brownie! A gotujemy z Celestyną. Smacznego! :-) [WIDEO]

Agata Maksymiuk
Macie ochotę na brownie? Mocno czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze, zdrowe? Mamy dla Was przepis! Niedawno spotkaliśmy się z Celestyną, autorką bloga Cuda Celestyny, która w kilka minut nauczyła nas przyrządzać pyszne ciacho. Zobaczcie film i łapcie recepturę.

Celestyna Krajczyńska, autorka bloga Cuda Celestyny to kucharka i cukierniczka z zamiłowania.

Na swojej stronie www.cudacelestyny.pl opowiada z humorem o tematach ważnych dla zdrowia, a także dzieli się kulinarnymi ciekawostkami i nowinkami.

Nie brakuje też smakowitych przepisów na zdrowe ciasta i desery.

Przepis na pyszne brownie od Celestyny znajdziecie poniżej.

TOP 10 w Szczecinie. Czytaj również:

Brownie

Rodzaj: bez pszenicy

Forma: 38 cm x 22 cm

Liczba porcji: 12 - 15

Składniki:
- 300 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady (60% -70% kakao) dobrej jakości
- 4 jajka
- 225g cukru trzcinowego
- 75 g mąki ryżowej + 75 g mąki kukurydzianej + 52 g mąki ziemniaczanej
- 125 g posiekanych grubo orzechów włoskich
Dodatkowo:
100 g posiekanej tabliczki gorzkiej czekolady 60 - 70%
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
- Przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Masło pokrój na kawałeczki, przełóż do rondelka i na małym ogniu niech się roztopi.
- Gdy masło będzie już roztopione dodaj gorzką czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszaj się z roztopionym masłem do połączenia składników.
- W oddzielnej misce zmiksuj jajka na wysokich obrotach. Gdy z jajek utworzy się puszysta masa (konsystencja podobna do kogla mogla) dodaj po łyżce cukru ciągle ubijając.
- Gdy dodasz cały cukier masa niech jeszcze się miksuje przez 2 - 4 min.
- Dodaj następnie mieszankę mąk łyżka po łyżce miksując na małych obrotach.
- Gdy już to zrobisz wlej czekoladę i chwilę zmiksuj to połączenia się składników.
- Na końcu wsyp posiekane orzechy i wymieszaj masę za pomocą łyżki lub łopatki.
- Masę przelej do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię, posyp drobno posiekaną czekoladą.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Po upieczeniu odstawić na ok. 30 minut do 1 godziny lub dłużej.

Zobacz także:

1. Bajgle Króla Jana. - Nie da się ukryć, że to nasi sąsiedzi. Jednak nie to sprawiło, że bułki z dziurką zasłużyły na wyróżnienie. Jest to jedyne w Szczecinie i jedno z nielicznych w całej Polsce miejsc wypiekających bajgle samodzielnie, według tradycyjnych receptur. Przysmaków można spróbować na miejscu i na wynos. Prócz bułek w lokalu dostępne są także: kawa, desery czy zupy. Pomysłodawcami są Julia i Bartek Stanny, których poznaliśmy jeszcze podczas otwarcia concept store OK Super na Bulwarach. Wideo: Życzenia świąteczne dla Internautów gs24.pl :-)

Nowe restauracje i lokale w Szczecinie otwarte w tym roku


Najlepsza restauracja w Szczecinie. ZOBACZ TOP 10!

Największy architektoniczny absurd Szczecina to...


Studniówki w Szczecinie i Stargardzie. Zobacz mnóstwo ZDJĘĆ!


Szmula, Many, Mikmak. Czy znasz szczecińską gwarę? QUIZ


Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński