Streatujemy, czyli sprawdzian szczecińskiego gastro na Instagramie

Anna Brüske-Szypowska / Magazyn Trendy
Streatujemy
Trzy pary nóg. Cztery pary łap. Dodatkowe nogi od statywu. W sumie 5 języków. I to one są tu najważniejsze. Przyjacielski kolektyw gastronomiczno-fotograficzny wraz ze swoimi czworonogami mówi – sprawdzam! - szczecińskim knajpom. Recenzuje je na Instagramie i Facebooku, na profilach Streatujemy i wypełnia lukę na lokalnym rynku.

Ich konto przyciąga apetycznie zaprezentowanym jedzeniem. Zachęca też szczerymi recenzjami potraw, które widzimy na zdjęciu czy w krótkim wideo. Próżno szukać tam ich wizerunków. Jak sami mówią, taki format pozwala na większą rzetelność.

– Bywa, że rozpoznani w lokalu influencerzy dostają np. staranniej przygotowane danie. Chcieliśmy tego uniknąć. Wiadomo, że tworzenie treści w intrenecie bez pokazywania twarzy jest trudniejsze. Być może, jak zbierzemy większą grupę odbiorców, to będziemy myśleć o „ujawnieniu”, ale póki co tak jest dobrze – mówią.

Na co dzień nie są związani z branżą gastronomiczną. Działalność w social mediach nie jest ich źródłem dochodu więc mogą sobie pozwolić na recenzje bez konwenansów.

– Nie nastawiamy się na typowe bartery czy współprace, które mógłby ograniczać nasze opinie lub wpływać na wybór miejsc, które odwiedzamy.

ZOBACZ TEŻ:

A chodzą nie tylko do nowo otwartych lokali. Zaglądają tam, gdzie zmienia się menu, a także do miejsc trochę już zapomnianych. Robią też „Szczecin Battle”, czyli wybory najlepszej kulinarnej propozycji w danej kategorii. Na pierwszy ogień poszły croissanty (jeżeli chcecie się dowiedzieć, które okazały się najlepsze zajrzycie na ich profile). Śmieją się, że wspólnym jedzeniem wyrażają swoje wzajemne przyjacielskie przywiązanie. A realizacje zdjęciowo-filmowe są pasją części ich ekipy.

– Aparat się już kurzył. Został zakupiony w innym celu i czułem, że żona za moment zrobi z nim porządek jeżeli ja nie zrobię z niego użytku – mówi rodzynek w tym trio.

– Ale ten profesjonalny fotograficzny sprzęt to także nasze przekleństwo. Zanim wszystko obfotografujemy i nagramy, jemy zimne. Jedno z nas kręci wideo, jedno robi zdjęcia, a jedno pospiesza resztę, bo chce już jeść.

Gdy zamawiają pozycje z menu proszą, by wszystko podać razem. Dopiero, gdy dania są już na stole rozstawiają sprzęt. Mówią, że dwie minuty poświęcone na uchwycenie tego, co na talerzu to bardzo dobry wynik.

– To może zabawnie i intrygująco wyglądać, gdy po otrzymaniu dań szybko wyciągamy sprzęt i zaczynamy sesję. A w tym całym kontrolowanym chaosie bywają przecież jeszcze psy – śmieją się.

Szczecińskie lokale okazują się dog friendly. Jak dotąd nikt nie wyprosił ich z psem. Ba! Streatujący labrador ma swoje ulubione miejsce na Pogodnie na psie ciastka i lody.

– Nad polskim morzem spotkaliśmy się z restauracją, w której serwowane jest specjalne, oddzielne menu dla psiaków – może kiedyś i ten trend do nas zawita.

Postawiliśmy całą Trójkę w ogniu szybkich pytań o szczecińską (i nie tylko) gastronomię. Oto co nam odpowiedzieli.

Jakimi knajpami stoi Szczecin, a jakich mogłoby być więcej?

- Dużo jest włoskich klimatów, a w tym oczywiście pizzy. Brakuje kuchni bliskowschodniej, wschodnioazjatyckiej, greckiej.

Trzy grzechy główne szczecińskiej gastronomii?

- Uboga restauracyjna oferta na dowóz. Wtórność w menu. Mało efektowny sposób podania i prezentacja dań. (Tu zgodnie żałują, że szczecińskie lokale tak mało uwagi poświęcają swoim social mediom i efektownemu, dopracowanemu prezentowaniu tam swoich potraw. Zwłaszcza, że je się najpierw oczami).

Polskie danie, które mogłoby podbić świat?

- Kopytka (bo można je kulinarnie ograć na naprawdę wiele sposób i mogą być zaskakująco lekkim daniem). Gołąbki, które nazywają polskim sushi I bardziej lokalnie – pasztecik z barszczem.

Fast food, do którego można chodzić bez wrzutów sumienia?

- Kraftowy kebab. (Jak na Szczecin przystało)

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie