Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nalewka grejpfrutowa na niestrawność i wysoki cukier. Ten słodko-gorzki trunek przygotujesz na kilka sposobów. Zobacz przepisy

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Nalewka z grejpfruta jest nie tylko oryginalna w smaku, ale też bardzo przydatna w sezonie zimowym. Nie tylko wspomaga krążenie, ale także odporność. Zawarte w niej związki wspomagają ponadto inne narządy, ważna jest jednak odpowiednia dawka. Zobacz, jak zrobić grejpfrutówkę na szybko, a także nalewkę grejpfrutową na spirytusie. Podajemy też przepis na nalewkę z grejpfruta i miodu oraz właściwości tych leczniczych przetworów.

Spis treści

Jak zrobić grejpfrutówkę na szybko?

Szybki przepis na nalewkę z grejpfruta, która jest gotowa praktycznie po przygotowaniu, przewiduje użycie soku wyciśniętego z owoców. Z jednej sztuki można otrzymać ok. 3/4 szkl. soku, choć dokładna ilość zależy od jej wielkości i zawartości wilgoci.

Zobacz też: Nalewka z pomelo smakuje łagodniej, a działa podobnie do grejpfrutówki

Składniki szybkiej nalewki grejpfrutowej:

Przekrojony owoc grejpfruta i butelka z nalewką
Nalewkę z różowych lub białych grejpfrutów możesz przygotować wraz ze skórkami tych owoców, a także dodać sok lub miąższ z pomelo JoeyCheung, yonel (małe)/Getty Images

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z grejpfrutów – do uzyskania litra płynu powinno wystarczyć ok. 6 sztuk.
  2. Połącz sok ze spirytusem i dla najlepszego efektu odstaw na min. tydzień.

Nalewka grejpfrutowa na spirytusie – przepis z cukrem

Nalewka grejpfrutowa smakuje i działa najlepiej, gdy przygotowana jest wraz ze skórką tego owocu. Do tego celu potrzebne są jednak grejpfruty ekologiczne, ponieważ inne są pryskane szkodliwymi konserwantami.

Czytaj też: czy cytrusy można jeść ze skórką?

Składniki grejpfrutówki na spirytusie:

  • 1 l wody,
  • 200-400 g cukru,
  • 4 czerwone lub białe grejpfruty,
  • 0,5 l spirytusu 70 proc. alk. obj.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z cukrem i ostudź.
  2. Otrzyj cienko aromatyczną zewnętrzną warstwę skórki grejpfruta.
  3. Rozkrój owoce i wyciśnij z nich sok.
  4. Połącz sok i skórkę z syropem cukrowym i spirytusem i przelej do dużego słoja lub butelki.
  5. Odstaw nalew na 2 tygodnie w ciemnie miejsce, od czasu do czasu potrząsaj naczyniem.
  6. Po tym czasie przefiltruj nalewkę i rozlej do butelek, po czym odstaw do leżakowania na 2 miesiące.

Jak zrobić nalewkę z grejpfruta i miodu?

Popularnością cieszy się także nalewka grejpfrutowo-miodowa, do której warto użyć neutralnego miodu wielokwiatowego, choć zwolennicy bardziej wyrazistych smaków mogą zdecydować się np. na gryczany albo nawet ze spadzi iglastej, co da ciekawy „leśny” efekt. Do klasycznego miodu pasują korzenne przyprawy, jak np. kora cynamonowca czy anyż gwiaździsty.

Zobacz także: Zamiast kupować zrób. Domowe nalewki idealne na prezent świąteczny

Jeśli miód nie jest płynny, należy rozpuścić go poprzez podgrzanie w kąpieli wodnej (np. wstawiając słoik do garnka z gorącą wodą).

Składniki na nalewkę grejpfrutowo-miodową:

  • 4 różowe grejpfruty,
  • 0,75 l wódki,
  • 200 g płynnego miodu pszczelego.

Przygotowanie:

  1. Otrzyj skórkę z grejpfruta, omijając jej białą część, po czy zalej wódką i odstaw na 5 godzin.
  2. Po tym czasie wyciśnij sok z owoców i połącz z miodem.
  3. Odcedź wódkę i dodaj do soku z miodem.
  4. Przelej nalew do słoja lub butli, zamknij i trzymaj 2 tygodnie w temperaturze pokojowej.
  5. Przefiltruj nalewkę i rozlej do butelek. Można pić ją od razu, ale zyskuje przy leżakowaniu.

Jakie właściwości ma nalewka z grejpfruta?

Nalewka z grejpfruta zawiera rozpuszczalne w wodzie związki z owocu, które pochodzą nie tylko jego soku, ale w tradycyjnym przepisie również ze skórek. W soku owocowym znajdują się flawonoidy, kwasy organiczne takie, jak kwas askorbinowy – witamina C. W 100 ml soku używanego do nalewek jest ok. 38 mg tego składnika i część jej zostaje w gotowym trunku.

Ze skórki grejpfrutowej pochodzi nie tylko witamina C, ale też związki o działaniu antyseptycznym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, a także wspomagającym pracę mózgu i chroniącym przed rozwojem demencji.

Grejpfrutówka polecana jest przy osłabieniu odporności, infekcjach oddechowych, zaburzeniach krążenia, niestrawności, działa też rozgrzewająco.

Antyoksydanty z grejpfruta mają działanie zmniejszające stan zapalny, wspomagające gospodarkę glukozą, obniżające poziom cukru i cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszenie jego utleniania w procesie rozwoju miażdżycy, a dzięki temu chroniące serce. Takie działanie mają zwłaszcza przetwory bez cukru.

Flawonoidy z grejpfruta takie, jak naryngenina, mają gorzki smak i wspomagają pracę wątroby. To sprawia, że nalewka jest łatwiejsza do zmetabolizowania. Nie należy jednak przekraczać jej leczniczych dawek, które wynoszą od 15 ml (łyżka) w przypadku nalewki z soku do 2 razy dziennie albo 40 ml na dobę.

Nalewek nie powinny spożywać kobiet w ciąży, karmiące, dzieci, osoby przyjmujące wiele rodzajów leków. Przeciwwskazania dotyczą także samego grejpfruta, który zmienia działanie medykamentów. O tym, kiedy nie należy go pić, piszemy w rozdziale o środkach ostrożności przy odchudzaniu grejpfrutami.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nalewka grejpfrutowa na niestrawność i wysoki cukier. Ten słodko-gorzki trunek przygotujesz na kilka sposobów. Zobacz przepisy - Strona Zdrowia

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński