MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najłatwiejszy placek z rabarbarem robię z przepisu z PRL-u. Zrobisz go tanio, szybko i bez zbędnych ceregieli. Przypomnisz sobie dzieciństwo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy placek z rabarbarem można wzbogacić w sezonie świeżymi truskawkami i własnoręcznie przygotowaną kruszonką.
Domowy placek z rabarbarem można wzbogacić w sezonie świeżymi truskawkami i własnoręcznie przygotowaną kruszonką. 123rf.com/dar1930/zdjęcie ilustracyjne
Szybki placek z rabarbarem przygotowuję na bazie ciasta biszkoptowego. Zrobisz je w godzinę na podwieczorek. Polecam w sezonie wymieszać go z truskawkami, które przełamią cierpki smak. Zdradzę, że taki placek z rabarbarem rozpływa się w ustach podany z gałką lodów waniliowych. Wypróbuj przepis na puszyste ciasto z rabarbarem.

W skrócie

Pełnia sezonu na rabarbar trwa od maja do lipca. Najczęściej z tego warzywa przygotowuje się słodkie wypieki, taki jak drożdżówki, ciasta ucierane, tarty, ale też wytrawny dodatek do mięs i serów. Rabarbar jest też podstawą do zrobienia kwaskowatego kompotu, który gasi pragnienie w upalne dni. Co więcej, świetnie smakuje połączenie rabarbaru z innymi owocami np.: jabłkami lub truskawkami, które łagodzą kwaśny smak. Tym razem proponuję ci przepis na domowy placek rabarbarowy, który zawsze wychodzi.

Przepis na placek z rabarbarem

Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 g cukru,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 600 g łodyg rabarbaru,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Do posypania:

  • 1 łyżka cukru pudru waniliowego

Jak zrobić puszyste ciasto z rabarbarem?

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj, pokrój na kawałki, zalej wrzątkiem i po minucie przełóż do zimnej wody. W ten sposób łatwiej będzie obrać go ze skórki.
  2. Obrane warzywo, pokrój w kawałki o długości 3 cm.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i ułóż porcje rabarbaru. Smaż, aż kwaśny rabarbar zmięknie i nabierze brązowego koloru.
  4. Żółtka oddziel od białek. Ubij sztywną pianę, dodając powoli cukru i startą skórkę pomarańczową.
  5. Następnie dodaj żółtka i oba rodzaje mąk przesiane z proszkiem do pieczenia.
  6. Tortownicę lub keksówkę wysmaruj masłem, obsyp 2 łyżkami bułki tartej i przelej ciasto biszkoptowe.
  7. Na wierzchu dodaj pokrojony rabarbar. Dodatkowo w sezonie można dodać 100 g truskawek.
  8. Placek z rabarbarem piecz przez 30 minut w temperaturze 180° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół na środkowej półce.
  9. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia i przed podaniem posyp cukrem zmiksowanym z wanilią.

Czytaj także:

Czy rabarbar do ciasta trzeba obierać ze skórki?

Na początku sezonu na rabarbar nie ma potrzeby obierania go ze skórki. Do placka z rabarbarem i deserów warto wybierać warzywo o najintensywniejszym czerwonej barwie. Różowy rabarbar to gwarancja, że warzywo będzie słodkie i pachnące. Starsze łodygi rabarbaru twardnieją i zachęcam do usunięcia skórki przy pomocy obieraczki do warzyw lub według proponowanej przeze mnie metody z powyższego przepisu. Dzięki temu rabarbar nie będzie pozostawiał charakterystycznych „nitek” utrudniających jedzenie.

Sprawdź także: Szybkie ciasto z rabarbarem i bezą. Pysznie smakuje i pięknie wygląda

Placek rabarbarowy z przyprawami

Smak rabarbaru można przełamać na różne sposoby nie tylko za sprawą innych owoców. Polecam plasterki rabarbaru wymieszać z wodą różaną lub kardamonem. Pokrojone kawałki rabarbaru wyśmienicie sprawdzają doprawione słodko-kwaśnym sokiem pomarańczowym. Jeśli szukasz egzotycznych przypraw w kuchni, polecam użyć mielonego kardamonu lub startej tonki. Jej zapach zbliżony jest do wanilii.

Mam nadzieję, że ten prosty przepis jak z PRL-u zachwyci twoją rodzinę i znajomych i sprawi, że na stałe zagości w twoim codziennym menu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Źródło:

  • „Obiady u Kowalskich”, Jadwiga Kłossowska, Wydawnictwo Watra 1984 rok

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najłatwiejszy placek z rabarbarem robię z przepisu z PRL-u. Zrobisz go tanio, szybko i bez zbędnych ceregieli. Przypomnisz sobie dzieciństwo - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński