Deser z truskawkami i serem mascarpone to prawdziwy rarytas! Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy!
- Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami
- Truskawkowe tiramisu z migdałami
- Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami
- Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami
- Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone
- Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone
Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny [PRZEPIS]

Składniki na ok. 5 porcji:
- 500 g mascarpone
- 400 g truskawek
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru (właściwie to ilość według uznania)
- 80 g herbatników
- mięta do przybrania
Wykonanie
Jajka umyć i przelać wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do misy miksera dać żółtka i cukier i ucierać do białości. Dodać mascarpone i wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Do pucharków włożyć pokruszone herbatniki, następnie porcję kremu i umyte i pokrojone w cząstki truskawki. Przystroić listkami mięty.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Truskawkowe tiramisu z migdałami [PRZEPIS]

Składniki
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 2 jaja
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki wody
- 100 g migdałów Bakalland
- 1/2 kg truskawek
- gorzka czekolada lub listki mięty
Wykonanie
Migdały uprażyć na suchej patelni i zostawić do wystudzenia. Truskawki umyć i obrać z szypułek, a kakao rozcieńczyć w gorącej wodzie. Na krem utrzeć żółtka z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie ubić białka na sztywno i bardzo delikatnie połączyć z masą, aby otrzymać puszysty krem.
Biszkopty zanurzyć na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao wymieszanego z wodą, ułożyć na dnie szklanki i przełożyć kremem z mascarpone, migdałami oraz truskawkami. Czynności te powtórzyć 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka). Całość odstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem posypać kakao lub pokruszoną gorzką czekoladą i udekorować świeżą miętą .
Klasyczne bezy z serkiem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Składniki na bezy (5 sztuk)
- 6 białek
- 2/3 szklanki cukru pudru
- szklanka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny (łyżka)
- szczypta soli
Składniki na krem z serka mascarpone i śmietanki
- opakowanie serka mascarpone (50 dag)
- śmietana 30 proc. (25 dag)
- cukier puder do smaku
Dodatkowo
- truskawki (około 30 dag)
Wykonanie
Zrobić klasyczną bezę, czyli ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ubijając dalej, dodawać po trochę cukru. Ubijać do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny. Pod koniec dodać sok z cytryny i cukier puder. Chwilę miksować. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać ręcznie.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 150 stopni.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć pięć kształtnych bez , tak aby na środku zostało miejsce na krem.
Bezy włożyć do piekarnika i obniżyć temperaturę do 100 stopni.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni około dwóch godzin.
W międzyczasie zrobić krem z mascarpone i śmietanki.
Śmietanę i mascarpone wyciągnąć z lodówki (muszą być dobrze schłodzone) i dać do miski. Dodać cukier i zmiksować do uzyskania sztywnej konsystencji.
Krem przełożyć na upieczone i wystudzone bezy, przybrać truskawkami.
Przepis Justyny Kalemby
Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Składniki
- 2 prostokątne placki ciasta francuskiego
Składniki na krem jogurtowy
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g mascarpone
- 50 g jogurtu greckiego
- 1 op. cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo
- 400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
- liście bazylii
- cukier puder
Wykonanie:
Ciasto. Dwa placki ciasta francuskiego rozwałkować blacie. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na każdym położyć kolejny arkusz papieru i przycisnąć drugą blaszką: w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć na pół. Otrzymamy 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3; czwarty pozostaje w zapasie.
Kwadraty posypać z obu stron cukrem pudrem i ponownie piec w temperaturze 200-210 stopni przez 4 minuty, czyli do momentu karmelizacji cukru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem jogurtowy. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone i jogurt, wymieszać. Przełożyć krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą i odstaw do lodówki na 10 minut.
Składanie. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.
Źródło przepisu: Ariete
Najlepsza tarta z truskawkami i serkiem mascarpone [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 260 g mąki pszennej
- 140 g masła
- 100 g cukru pudru
- żółtko
- jajko
- szczypta soli
Składniki na krem
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Składniki na galaretkę truskawkową
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Najpierw zrobić ciasto. Żółtko i jajko zmiksować z cukrem i szczyptą soli, a następnie dodać masło po kawałku. Na końcu dodać mąkę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota, ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. W międzyczasie zrobić galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę i sok z cytryny. Gotować ok. 10-15 minut, aż owoce trochę się rozpadną, a woda odparuje. Żelatynę wymieszać z zimną wodą (3 łyżki) i dodać do truskawek. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową galaretkę pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto wałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Tartę odstawić do wystygnięcia i zrobić krem. Żółtka z cukrem ubić na gładką jednolitą masę, a potem dodawać stopniowo serek mascarpone i razem zmiksować.
Na wystudzoną tartę przełożyć krem, a na krem tężejącą galaretkę. Tartę włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"
Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone [PRZEPIS]

Składniki
- 8 białek
- 500 g serka mascarpone
- 250 g truskawek
- 50 g borówek
- 1 mały słoiczek wiśni
- 400 g cukru kryształu
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- cukier puder do posypania po wierzchu
- kilka truskawek
- listki świeżej mięty
Wykonanie
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Gdy piana jest już sztywna zmniejszamy obroty na wolniejsze i dodajemy partiami cukier. Ostatnią partię mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z pianą. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i ponownie ubijamy około 2 minuty. Beza ma być śnieżnobiała i lśniąca. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Dokładnie rozsmarowujemy na całości i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 30 minut.
Wyciągamy, przygotowujemy kolejny arkusz papieru, który kładziemy na wierzch upieczonej bezy i obracamy do góry spodem. Zwijamy na kształt rolady i wkładamy do wyłączonego piekarnika, by jeszcze troszkę podeschła.
150 g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z mascarpone pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu.
Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?