MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na czym smażyć kotlety mielone, aby rozpływały się w ustach? Tradycyjny tłuszcz zapewni im soczystość. Nasze babcie wiedziały, co dobre

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Według starych przepisów kotlety mielone były najsmaczniejsze, gdy smażyło się ja na rozgrzanym smalcu.
Według starych przepisów kotlety mielone były najsmaczniejsze, gdy smażyło się ja na rozgrzanym smalcu. 123rf.com/schan/zdjęcie ilustracyjne
Smażenie kotletów mielonych jest równie ważnym etapem przygotowania, co dobór mięsa, dodawanie ulubionych składników i łączenie ich ze sobą. Nasze babcie często korzystały z jednego rodzaju tłuszczu, dzięki, któremu domownicy chętnie sięgali po dokładkę.

W skrócie

Tradycyjna kuchnia polska nie stroniła od tłuszczów zwierzęcych. Nasze babcie wychowywane były na domowym sposobie gotowania, który nie stronił od smalcu. Właśnie ten tłuszcz był idealny do smażenia pączków, faworków, a także aromatycznych i soczystych kotletów mielonych. Dzięki rozgrzaniu tłuszczu do wysokiej temperatury i smażeniu na średniej mocy palnika smalec nie będzie wsiąkał do kotletów mielonych, a szybko i równomiernie zetnie białko i przysmaży panierkę na apetyczny złoto-brązowy kolor. Ważne, aby tłuszcz sięgał kotletom nawet do 3/4 ich wysokości. Kolejnym atutem smalcu jest jego niewielka cena (za 250 g zapłaci się około 4 – 5 złotych).

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przykładowe kotlety mielone

Na jakim tłuszczu jeszcze smażymy kotlety mielone?

Jeżeli nie przepadacie za smalcem, drugą opcją będzie olej rzepakowy. Można rozgrzać go do wysokiej temperatury, która znakomicie przysmaży kotlety bez grama tłuszczu zwierzęcego. Warto wiedzieć, że temperatura dymienia oleju rzepakowego to 204° Celsjusza, więc bez obaw możecie smażyć delikatne mięso mielone. Ostatnią opcją do wyboru, jest smażenie kotletów mielonych na maśle klarowanym. Ta opcja będzie najdroższa, ale zapewni unikatowy maślany smak.

W naszej galerii możecie zobaczyć przykładowe kotlety mielone

Dodatki do kotletów mielonych

Poza smażeniem kotletów mielonych warto pamiętać o podsmażeniu cebuli na maśle i jej wystudzeniu przed dodaniem do mięsa. Dzięki temu suche mięso nabierze dodatkowej soczystości. Aby kotlet mielony był miękki i niemal dawał się rozsmarować na kromce chleba, można dodać do niego namoczone bułki lub płatki owsiane. Szczególnie te ostatnie, dodadzą kotletom odpowiedniej kleistości i delikatności.

Pomysły na kotlety mielone

Domowe kotlety mielone można przygotowywać z dodatkiem sezonowych warzyw np. z kalafiorem, albo z kapustą przyrządzając tzw. gołąbki dla leniwych. Poza tradycyjnymi kotletami mielonymi z mięsa wieprzowego, w czasach PRL-u na stołówkach popularne były kotlety pożarskie przygotowywane z mięsa drobiowego. Natomiast fani grzybów rozsmakują się w kotletach mielonych z pieczarkami.

Według starych przepisów kotlety mielone były najsmaczniejsze, gdy smażyło się ja na rozgrzanym smalcu.

Na czym smażyć kotlety mielone, aby rozpływały się w ustach?...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na czym smażyć kotlety mielone, aby rozpływały się w ustach? Tradycyjny tłuszcz zapewni im soczystość. Nasze babcie wiedziały, co dobre - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński