Koła gospodyń z Przecławia, Siadła Dolnego, Stobna, Kamieńca, Moczył i Smolęcina przygotowały pierogi w różnorodnych wariacjach. Można je posmakować na miejscu lub nabyć na wynos. Specjalnie na to wydarzenie przygotowane zostały wariacje smakowe: kołbaskowska z kiełbasą oraz szczecińska z paprykarzem.
- Gościmy na naszej imprezie 6 kół gospodyń wiejskich i bardzo się cieszymy, że w instytucji, która słynie z działań kulturalnych, organizujemy po raz pierwszy tego rodzaju wydarzenie - mówi Rafał Roguszka, dyrektor GOKSiR w Przecławiu.
Chociaż impreza rozpoczęła się w samo południe, to tłum kłębił się w salach Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Przecławiu dużo wcześniej. Okazuje się, że pierogi są absolutnym polskim przysmakiem i wielu chętnych ustawiło się w długich kolejkach, żeby popróbować wariacji na temat pierogów.
- Z burakami jeszcze nie jadłam, a jest okazja spróbować. Smak mi odpowiada, może będę sama takie robić. Tylko nie wiem, czy panie zdradzą swoje przepisy - mówi pani Katarzyna Kocis, degustatorka i wielbicielka pierogów.
Na dobrą zabawę z ciastem mogli liczyć także najmłodsi. Lokalne mistrzynie kuchni dzieliły się z uczestnikami praktycznymi poradami, jak ulepić doskonałe pod względem smaku i wyglądu mączne pyszności.
Ideą festiwalu jest kultywowanie tradycji polskiej kuchni połączone z prezentacją wyjątkowych umiejętności kulinarnych mieszkańców ziemi kołbaskowskiej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?