Kuchnia też może być dzika. Nowy lokal z zaskakującym menu

Materiał informacyjny - DZIKA KUCHNIA
Burger z dziczyzną jest tu absolutnym numerem jeden. Zaraz za nim plasuje się stek z jelenia. Dzika Kuchnia to lokal, który wychodzi z zupełnie nową odsłoną klasycznych potraw mięsnych. O tym, jak to robi opowiedział nam Przemek Malec, pomysłodawca i właściciel.

Może zacznijmy od pytania, które od razu nasuwa się na myśl - dlaczego dziczyzna, a nie wołowina?

A dlaczego nie? Dlaczego mamy serwować to, co wszyscy? Dlaczego mamy zachęcać do konsumpcji mięsa z hodowli, którego jest wszędzie pełno. Dziczyzna to mięso pochodzące od wolno żyjących dzikich zwierząt, które żyją na otwartej przestrzeni, same dobierają sobie pokarm zgodny z porą roku i swoim zapotrzebowaniem. W rezultacie ich mięso o każdej porze roku dostarcza niesamowitych doznań smakowych. Poza tym dziczyzna była i jest hitem eksportowym naszego kraju. Niestety aż 95% dziczyzny opuszcza nasz kraj i trafia na stoły Niemców, Włochów, Francuzów i nie tylko. A oni wiadomo - znają się na tym, co w kuchni najlepsze.

Tak jak pan wspomniał dziczyzna nie jest towarem powszechnie dostępnym. Skąd pochodzi ta, którą serwujecie?

Mięso jest prosto z lasu (uśmiech). Oczywiście przed podaniem poddawane jest specjalnym procesom. Najpierw dobrze wychłodzona tusza dzika lub jelenia albo sarny wisi w chłodni kilka kilkanaście dni, następnie jest dzielona na elementy. Z części przygotowujemy wędliny, a z części burgery. Jestem myśliwym od ponad 28 lat i aktywnie poluję oraz dzielę się swoją wiedzą oraz przygodami w telewizji czy też na kanale YouTube. Sam tworzę wszystkie przepisy na wędliny i menu w naszych lokalach w Szczecinie i w Goleniowie.

Z jakimi smakami dziczyzna komponuje się najlepiej?

Dziczyzna to bardzo wdzięczny temat. Idealnie komponuje się z tym, co pikantne i z tym, co słodkie. Z polskimi owocami, a także serami, czy też nawet owocami morza. W naszej ofercie łączymy mięso z dzika i jelenia z konfiturą cebulową, którą smażymy z wiśniami, cukrem waniliowym, kardamonem, cynamonem i innymi dodatkami. Używamy też dużo gruszki konferencji, którą karmelizujemy z młotkowanym pieprzem i nalewką orzechową. W naszych burgerach i sałatkach goście mogą znaleźć także winogron oraz ostre papryczki Jalapeno, świeże pomidory, ogórki oraz pikle. W niektórych pozycjach są nawet krewetki. Do doprawiania burgerów czy sałatek używamy, tylko dobrej jakości pieprzu młotkowanego i soli. Czasem mieszanek ziołowych ukrytych pod nazwą Cubrzyca Zielona. Wszystkie kompozycje ubogacamy sosami które sami przygotowujemy.

Idąc tym tropem, jakie propozycje znajdziemy w menu? Burgery są daniem numer jeden?

Najpopularniejsze burgery i kanapki to oczywiście Dziki Burger z konfiturą cebulową, serem i bekonem, a także Ostry Burger w którym znajdziemy chipsy z kiełbasy chorizo z dzika, papryczki Jalapeno, ser cheddar, bekon oraz ostre sosy. Bardzo często wybierany jest także Stek z Jelenia w bułce który zachwyca liczbą dodatków i kompozycją. Są w nim pieczarki zatopione w serze, jest gruszka z pieprzem, bekon, krążki cebulowe i trzy rodzaje sosów - firmowy, rozmarynowo-pieprzowo-musztardowy i BBQ. Bardzo chętnie nasi klienci zamawiają także sałatki przygotowywane ze świeżych składników. Ciekawostką może być to, że w każdy weekend mamy dodatkowo pozycję z kuchni typowo myśliwskiej - zupę gulaszową z jelenia, bigos myśliwski, a nawet rosół z bażanta i dzikiej kaczki z dodatkiem pierożków z bażanta. Przed Wielkanocą będziemy mieli w ofercie żurek myśliwski z grzybami, różową kiełbasa z dzika i jajami przepiórczymi.

Czy dostępne są też gotowe produkty, jak kiełbasy czy pasztety?

Oczywiście na miejscu mamy także spory wybór wędlin, pasztetów i innych produktów w 100% wykonanych z dziczyzny. Taka formuła sprzedaży wynika z faktu, że mamy wielki szacunek do tego, co daje nam dzika przyroda - najlepsze dzikie mięso i wspaniałe dodatki jak zioła, grzyby i owoce. Gotując i przyrządzając nasze dania nie chcemy, by cokolwiek się zmarnowało, dlatego zawsze działamy tak, by zagospodarować wszystko, co się da i stworzyć z tego niepowtarzalne smakowite potrawy.

al. Wojska Polskiego 4, 70-471 Szczecin
tel.: 780 033 043
FB: Dzika Kuchnia Szczecin
TIK TOK: https://www.tiktok.com/@dzika_kuchnia
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/dzikakuchnia/

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński