- Uwagi dotyczące jadłospisów to brak warzyw i owoców, szczególnie w postaci surowej, zbyt niska podaż mleka i przetworów mlecznych, kasz, brak posiłków kolacyjnych podawanych w formie ciepłych potraw, serwowanie monotonnych posiłków śniadaniowych - jako dodatek do pieczywa podawano wyłącznie wędlinę, nieoferowanie różnych rodzajów pieczywa - codziennie serwowany był wyłącznie chleb pszenny, za długie przerwy między posiłkami - wymienia Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitaro-Epidemiologicznej w Szczecinie.
W przypadku stwierdzania uwag do sposobu żywienia pacjentów, informowano o tym fakcie dyrekcję placówek, a osobom odpowiedzialnym za ich układanie, udzielano wskazówek. Ponadto informacje o stwierdzonych nieprawidłowościach przesyłane były w formie pism intencyjnych do wiadomości jednostkom nadrzędnym.
Ze szpitali będących pod nadzorem WSSE oceniono jadłospisy w szpitalach w Choszcznie, Szczecinku i Pyrzycach.
- Choszczno - mało owoców, za często podawane białe pieczywo, w przeciągu 10 dni 1 ciepły posiłek kolacyjny - zaczyna Kapłan. - Pyrzyce - kolacja wydawana za wcześnie tj. 16-16:20, Szczecinek - niska kaloryczność niektórych posiłków, mało surowych warzyw w posiłkach, brak owoców, brak ciepłych kolacji.
W Szczecinie kontrolowane były dwa zakłady opieki zdrowotnej prowadzącej żywienie pacjentów we własnym zakresie: Zachodniopomorskie Centrum Onkologii w Szczecinie i Specjalistyczny Szpital im. A. Sokołowskiego w Szczecinie.
- W przypadku tych szpitali nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie wymagań higieniczno - sanitarnych oraz żywienia hospitalizowanych pacjentów - dodaje Małgorzata Kapłan.
Równocześnie swoje kontrole przeprowadził Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Szczecinie wraz z delegaturą w Koszalinie.
Na terenie naszego województwa odbyło się 9 kontroli u 8 przedsiębiorców w zakresie kontroli prawidłowości funkcjonowania zakładów świadczących usługi cateringowe dla szpitali.
Nieprawidłowości stwierdzono u dwóch przedsiębiorców, w trzech kontrolach. To m.in. posiadanie wbrew zapisom produktów seropodobnych, produktów z zawartością mięsa oddzielonego mechanicznie, zbyt mało warzyw i owoców, zbyt mała porcja zupy mlecznej. Informacje o nieprawidłowościach przedstawiono odpowiednim organom, nałożono też mandaty. To dwa mandaty karne na łączną kwotę 400 zł.
Jak wyglądał Twój posiłek w szpitalu? Czekamy na Wasze komentarze i zdjęcia na [email protected]!
Czytaj więcej: Pacjenci narzekają na posiłki w szpitalach. Również w Szczecinie i regionie. Będzie kontrola
Polecamy również: Zobacz, jak wyglądają posiłki naszych Internautów w szczecińskich szpitalach. Smakowicie? [zdjęcia]
Polecamy na gs24.pl:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?