MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zmiksuj mango z mlekiem i jogurtem. Rozkoszuj się napojem gaszącym pragnienie. W 5 minut zrobisz bombę witamin

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Napój można przyrządzić także z pulpy z mango dostępnej w sklepach spożywczych.
Napój można przyrządzić także z pulpy z mango dostępnej w sklepach spożywczych. Anna Daniluk
Tradycyjne mango lassi to napój przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, dojrzałego mango i mleka. W Indiach przyprawia się go szczyptą mielonego kardamonu lub szafranu. Domowe mango lassi można też przyrządzić dostępnej w sklepach pulpy w puszce. Zobacz przepis na pyszne mango lassi na deser.

W skrócie

Mango lassi to rodzaj owocowego napoju pochodzącego z Indii. Można wypić go w ramach słodkiej przekąski w porze drugiego śniadania albo podwieczorku. Przedstawiamy oryginalny przepis na mango lassi, ale można go zrobić z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego lub pominąć dodatek mleka, jeżeli wolicie gęste przysmaki z owoców. Często zamiast mleka dodaje się w Indiach lodowatą wodę. Ponadto owoc mango to także źródło witaminy C, A, E i K z grupy B oraz kwasu foliowego. Monika Góralska w serwisie Strona Zdrowia podaje, że mango nawadnia organizm, ponieważ w 80 procentach składa się z wody. Zawiera także niewielkie ilości składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, sód i wapń. Zobacz przepis na mango lassi.

Mango lassi – przepis na domową przekąskę

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g mango,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 150 ml mleka,
  • szczypta kardamonu,
  • opcjonalnie do smaku: 1 łyżeczka miodu.

Jak zrobić mango lassi?

Sposób przygotowania:

  1. Mango pokrój w kostkę i włóż do blendera kielichowego.
  2. Następnie do owocu dosyp kardamon i dolej mleko.
  3. Całość miksuj do uzyskania gładkiego, kremowego napoju.
  4. Następnie wlej jogurt naturalny i ponowne zmiksuj mango lassi.
  5. Jeśli napój nie jest wystarczająco słodki, możesz doprawić go miodem.
  6. Gotowe mango lassi podawaj z kostkami lodu.

Może cię także zainteresować:

Mango lassi na zimno

Warto pamiętać, że mango lassi jest napojem zawsze podawanym na zimno. Jeżeli nie zawiera kostek lodu, to picie powinno być dobrze schłodzone w lodówce. Warto też używać składników prosto z lodówki, dzięki czemu mango lassi będzie od razu gotowe do spożycia. Warto mieć w lodówce lub zamrażalce porcję musu z mango albo pokrojonego owocu, aby szybko przygotować zdrowy deser.

Mango lassi dla wegan

Przepis na domowe mango lassi można bez problemu przygotować dla wegan. Wystarczy wykorzystać wegański jogurt kokosowy lub na bazie nerkowców i zamiast mleka skorzystać z ulubionego napoju roślinnego. Może to być mleczko kokosowe, napój migdałowy lub owsiany. Każdy z nich będzie pysznie smakować.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zmiksuj mango z mlekiem i jogurtem. Rozkoszuj się napojem gaszącym pragnienie. W 5 minut zrobisz bombę witamin - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński