W skrócie
Książka kucharska „MasterChef Junior. Siódma polska edycja programu” zawiera przepisy zwyciężczyni oraz uczestników show emitowanego w stacji TVN. Dla Heli Kłobuckiej gotowanie to sposób na realizację twórczych pomysłów i świetna zabawa. Na jej Instagramie możemy przeczytać, że jest podróżniczką z misją, ekolożką z wyboru, malarką po lekcjach, aktorką z pasji i złotą rączką w razie potrzeby. Bez wątpienia potrafi też świetnie gotować.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia z programu
Magda Gessler, popularna restauratorka i jurorka programu „MasterChef Junior” nazwała ją nawet swoją następczynią, a to zobowiązuje.
Wtórował jej zresztą inny juror, Michel Moran, który napisał o Heli: „Wyjątkowa dziewczyna. Ogromny talent i dusza artystyczna”. I polecił, by zapamiętać jej imię i nazwisko, bo jeszcze usłyszymy o niej nie tylko przy okazji gotowania.
Młoda mistrzyni kuchni w książce zamieściła recepturę na orzeźwiający sernik mango na kruchy spodzie. Wierzch udekorowała listkami mięty. Gwarantujemy, że trudno mu się oprzeć!
Przepis na sernik mango
Sernik z mango
Składniki:
Spód
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 130 g cukru,
- większa szczypta soli w płatkach.
Sernik
- 1 kg twarogu białego,
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 3 łyżki mąki,
- 200 ml śmietany 30%,
- laska wanilii.
Klajdra z mango
- 3 mango,
- czarny sezam,
- mięta.
Jak zrobić sernik z mango?
Przygotowanie:
- Rozpuszczamy masło, łączymy ze wszystkimi składnikami. Wykładamy ciasto równomiernie na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w piekarniku w temperaturze 200°C. Studzimy.
- Ubijamy w mikserze jajka z cukrem. Dodajemy śmietanę i ziarenka z laski wanilii, a następnie twaróg. Mieszamy bardzo delikatnie masę z mąką.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, wlewamy na blachę 2–3 cm wrzącej wody. Stawiamy tortownicę na półce nad wodą i pieczemy 10 minut, następnie 90 minut w temperaturze 120°C. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystygnięcia.
- Blendujemy mango i rozkładamy na zimnym serniku. Posypujemy czarnym sezamem. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej podawać na drugi dzień. Dekorujemy na środku miętą.
Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.
Przepisy na serniki, idealne na lato
Serniki królują na naszych stołach właściwie przez cały rok. Jeśli jesteście ich fanami, mamy dla was kilka sprawdzonych, niezawodnych przepisów na ciasta, które zachwycą waszych gości. Na przykład:
- sernik bez pieczenia,
- sernik na zimno z truskawkami,
- sernik Chatka Baby Jagi,
- sernik oreo,
- sernik z rosą,
- sernik bez sera.
Życzymy smacznego!
Gotuj smacznie i zdrowo!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?