Nasze browary to ponad 160 lat tradycji zamknięte w wyjątkowych pomieszczeniach. Od 16 dekad warzy się tu piwo najwyższej jakości. To właśnie stąd pochodzi znany w całej Polsce Bosman. Obecnie browar wchodzi w skład grupy piwowarskiej Carlsberg Polska. Ze szczecińskiego browaru wyjeżdżają piwa, które wędrują na półki sklepowe na całym świecie. Chociaż teraz w browarze znajduje się tam najnowocześniejszy sprzęt, to tradycja i proces warzenia piwa pozostały takie same.
Gabinet dyrektora
Dyrektorem Browaru Bosman jest Michał Gotowała. Jego biuro mieści się w osobnym budynku administracji. Pokój jest przestronnym i jasnym pomieszczeniem. Na wejściu wita najduży stół do obrad, w drugiej kolejności widać biurko dyrektora a po prawej stronie mały stoliczek z sofą. W pokoju znajduje się szereg pamiątek związanych z historią browarnictwa. Na ścianach wiszą stare fotografie, rysunki i plakaty. Przez 165 lat szczecińskiego browarnictwa uzbierało się sporo pamiątek. W gabinecie nie brakuje także starych butelek do piwa, które mają wyjątkową wartość.
Po prawej stronie ustawiona jest szafa, a na jej półkach: butelki, które zapełniane są lub były szczecińskim piwem, nagrodym odznaczenia i cenne pamiątki.
W swoim gabinecie dyrektor spędza bardzo dużo czasu. To tu zapadają najważniejsze dla Browaru decyzje, tu odbywają się spotkania z kierownikami różnych działów i to stąd wydawane są polecenia, jak dużo piwa trzeba wyprodukować.
A jak powstaje piwo?
Podczas naszej podróży po Browarze Bosman oprócz gabinetu dyrektora i wiekowej kantyny dla pracowników (pomieszczenia te możecie zobaczyć na zdjęciach obok oraz na naszej stronie internetowej www.gs24.pl/zaglądamydośrodka) mogliśmy też zobaczyć, jak przebiega proces warzenia piwa. Wybierzcie się z nami w tę podróż i przeczytajcie, jak powstaje złoty trunek.
Jasne lager i pilsner
W Browarze Szczecińskim powstają piwa: jasne pełne typu lager, jasne pełne typu pilsner oraz piwne specjały m. in. niepasteryzowane, chmielowe czy niefiltrowane.
Cały proces warzenia rozpoczyna się w warzelni. To właśnie tam, w zabytkowych, miedzianych kadziach odbywa się złożony proces tworzenia piwa. Pierwszym krokiem jest poddanie ziaren zbóż (np. jęczmienia, pszenicy) odpowiedniej obróbce. Są moczone, dzięki czemu kiełkują, a następnie suszone, w celu wydobycia z nich naturalnych enzymów i cukrów. To dzięki nim zachodzą dalsze etapy procesu warzenia piwa, czyli zacieranie, filtracja brzeczki, samo warzenie lub inaczej gotowanie, chmielenie i schłodzenie do temperatury pozwalającej „zadać” drożdże. Właśnie w tym momencie dzieje się cała magia, która sprawia, że z przygotowanych przez nas składników, otrzymujemy tak lubiany przez wszystkich napój. Ten etap procesu nazywamy fermentacją, a odbywa się on w cylindrycznych, wysokich naczyniach nazywanych tankofermentorami. Tak powstałe młode piwo musi teraz dojrzeć i odpocząć, by wydobyć z siebie wszystkie walory smakowe, bukiet zapachowy i całą przyjemność, która będzie nam dana kiedy będziemy je smakować.
Ostatnim etapem jest rozlanie piwa. W szczecińskim browarze powstaje piwo z najwyższej jakości składników przy zachowaniu najwyższych standardów higienicznych. Napełniane są nim puszki i butelki, które następnie trafiają do sklepów.
Piszcie do nas
Jeśli znacie miejsca, które chcielibyście zobaczyć, a nie możecie, to my Wam je pokażemy. Tylko napiszcie do nas, gdzie mamy zajrzeć. Czekamy na wasze propozycje, przysyłajcie maile na adres [email protected] w tytule wpisując: Zaglądamy do środka.a
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?