MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To pierwszy weekend po "odmrożeniu" gastronomii w Szczecinie

Sylwia Polachowska
To pierwszy weekend, kiedy znów można odwiedzać restauracje. W piątek sprawdziliśmy, jak było na Deptaku Bogusława w Szczecinie.

Od 18 maja, w ramach 3. etapu odmrażania polskiej gospodarki, właściciele restauracji, kawiarni i barów mogli wznowić działalność i przyjmować w swoich lokalach gości.

Klienci mogą znów odwiedzać ulubione knajpki i jeść na miejscu. Wszystko to na nowych zasadach. Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Rząd ogłosił trzeci, przedostatni etap znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem. Od poniedziałku, 18 maja będziemy mogli skorzystać z usług fryzjera i kosmetyczki, a także pójść do restauracji i kawiarni. Podwyższony zostanie również limit pasażerów w transporcie publicznym. Sprawdź, jakie zasady będą obowiązywały od 18 maja.Przejdź dalej i zobacz nowe zasady --->

Nowe zasady w restauracji i u fryzjera. Sprawdź, co się zmie...

ZOBACZ TAKŻE:

Bądź na bieżąco i obserwuj:

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński