Jedzenie poza domem staje się coraz popularniejsze - to teza, która od kilku lat nie traci na aktualności. Głównym powodem stołowania się w mieście jest wygoda i oszczędność czasu.
Tak przynajmniej wynika z raportów ,,Polska na Talerzu". Należy jednak zapytać - czy jesteśmy świadomymi konsumentami? Bo choć o wyborze lokalu w największym stopniu decydują: jakość, cena i lokalizacja, to naszymi ulubionymi restauracjami wciąż są pizzerie i sieciowe fast foody.
ZOBACZ TEŻ:
Nie da się też ukryć, że mamy mocny sentyment do kuchni włoskiej i japońskiej. Te czekają praktycznie na każdym rogu. Małymi krokami przekonujemy się do tzw. zdrowej kuchnia - bez cukru, glutenu, laktozy itp.
Odkrywaniu restauracji sprzyjają również takie inicjatywy jak np. Restaurant Week, gdzie konsumenci zyskują szansę degustacji restauracyjnych menu w specjalnej cenie. Do tej pory we wszystkich edycjach festiwalu w całej Polsce, wzięło udział niemal miliona osób w 30 miastach.
ZOBACZ TEŻ:
Mimo wszystko rozwijająca się kultura jedzenia w mieście nie zawsze jest w stanie uchronić lokale przed zamknięciem. Wiele ulubionych miejsc szczecinian zamknęło się bezpowrotnie. Wystarczy przypomnieć takie miejsca, jak choćby: Fabryka Lodów, Atelier Japońskich Smaków MUGI, pierwsza Cafe Popularna czy Public nad Odrą.
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?