Najnowszą odsłonę cyklu otwiera Iwona Niemczewska, jedno z najgorętszych nazwisk ostatnich tygodni w Szczecinie i nie tylko. Kulinarna Osobowość Roku 2019, laureatka nagrody „Trzy widelczyki” i właścicielka szczecińskiej restauracji Z Drugiej Strony Lustra.
Jakie jest Pani największe kulinarne wspomnienie z Włoch?
- Wizyta w restauracji „Osteria Francescana”, Massimo Botury, gdzie zjadłam dwa menu po dwanaście dań (śmiech).
Czym jest dla Pani "la Dolce Vita"?
- To docenianie tego wszystkiego co mamy, co nas otacza, celebrowanie każdej radosnej chwili, nawet tak błahej jak rozmowa z
sąsiadką lub z nowo napotkanym człowiekiem. To widać nawet podczas posiłku, który we Włoszech celebruje się wyjątkowo długo.
ZOBACZ TEŻ:
Gotowanie jest dla Pani pracą, czy raczej pasją, która stała się zawodem?
- Gotowanie stało się moją pasją, gdy odkryłam dobrej jakości jedzenie. Gdy zobaczyłam, że to nie tylko nakarmienie ciała, ale także możliwość karmienia wszystkich zmysłów. Prawdziwa przyjemność.
Czy dostrzega Pani podobieństwa między mentalnością Polek i Włoszek, czy jednak diametralnie się od siebie różnimy?
- To zależy jak na to spojrzeć. W obu krajach znajdziemy osoby z temperamentem i ambicjami. Włoszki są eleganckie i nawet ta zwyczajna ulica dobrze się prezentuje. U nas wiele kobiet zwraca uwagę w co się ubiera, jednak brakuje nam jeszcze tej włoskiej lekkości i tej “kropki nad i”. Usłyszałam ostatnio, że Polaka łatwo można rozpoznać, bo nosimy za duże rzeczy. Chyba coś w tym jest.
ZOBACZ TEŻ:
Co najczęściej z włoskiej kuchni przenosi Pani na polskie talerze?
- Uwielbiam makarony, ravioli i włoskie sery. Jestem zachwycona różnorodnością zielonych warzyw, których u nas niestety nie ma. Gdy wracam z podróży i coś mnie zainspiruje wówczas chętnie wykorzystuje to w swojej restauracji. Przywiozłam niedawno kilka świeżych smaków dla naszych gości, wolałabym nie zdradzać niespodzianki (uśmiech)
ZOBACZ TEŻ:
Iwona Niemczewska – szef kuchni i właścicielka restauracji Z Drugiej Strony Lustra. Ukończyła francuską szkołę kulinarną Le Cordon Bleu oraz szkolenie dla profesjonalistów w Institute Paul Bocuse w Lyonie. Jest członkiem Klubu Szefów Kuchni, Chaine des Rotisseurs, Slow Food international. Jest międzynarodowym sędzią kulinarnym, trenerem, reprezentuje Polskę jako ekspert w dziedzinie gotowania w mistrzostwach World Skills i Euro Skills. Jest sędzią prestiżowego międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Pisze felietony do branżowej prasy o tematyce kulinarnej i o podróżach. W 2018 r przewodnik Gault and Millau przyznał Iwonie Niemczewskiej tytuł Najlepszej Kobiety Chef roku 2018 w Polsce.
Make- up: Joanna Bąk
Stylizacja: Salon Marella Szczecin
Foto: Malina Majewska
WIDEO: Nowy magazyn MM Trendy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?