MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść przed oddaniem krwi, a czego unikać? Jedząc tłusto możesz zmarnować całą pobraną krew! Zobacz, jak się właściwie przygotować

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Przed oddaniem krwi należy ograniczyć palenie papierosów, a przede wszystkim nie należy spożywać alkoholu i innych środków zmieniających nastrój.
Przed oddaniem krwi należy ograniczyć palenie papierosów, a przede wszystkim nie należy spożywać alkoholu i innych środków zmieniających nastrój. gorodenkoff/GettyImages
Honorowi dawcy krwi codziennie ratują ludzkie życie. Regularnie odwiedzają punkty krwiodawstwa, jednak nie zawsze ich krew może trafić do potrzebujących. Dlaczego? Winne mogą być nie tylko przebyte choroby czy szczepienia, ale też niewłaściwa dieta. Jeden niewłaściwy posiłek spożyty przed pobraniem może zdyskwalifikować cały materiał ze względu na zbyt dużą zawartość tłuszczu. Zobacz, co i kiedy można jeść przed oddaniem krwi.

Spis treści

Jak się przygotować do oddania krwi?

Osoby, które regularnie oddają krew, wiedzą, że przed każdorazową wizytą w centrum krwiodawstwa muszą być zdrowe i wyspane. Na trzy dni przed planowanym oddaniem krwi dbają o prawidłowe nawodnienie i piją przynajmniej 2,8 a 3,8 litra płynów dziennie, unikają nadmiernego fizycznego wysiłku w dniu oddania krwi oraz na 2-3 dni przed.

Czytaj: Pacjenci czekają na leki z osocza! Można oddawać je częściej niż pełną krew

Ograniczają także palenie papierosów na co najmniej 1-2 godziny przed oddaniem krwi i wiedzą, że nie należy spożywać alkoholu przynajmniej przez 24 godziny. Kobiety mają świadomość, że powinny zaplanować swoje wizyty w centrum przed miesiączką lub przynajmniej trzy dni po jej zakończeniu.

Co jeść przed oddaniem krwi, a czego należy unikać?

Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Rzeszowie zleca, aby unikać tłustego jedzenia na minimum 2 dni przed oddaniem krwi. Radzi, aby w dniu zaplanowanej wizyty w centrum krwiodawstwa, zjeść lekki posiłek, który sprawi, że krew nie będzie zbyt lipemiczna (przetłuszczona).
Produkty zalecane do jedzenia to:

  • chudy nabiał,
  • wędliny o niskiej zawartości tłuszczu,
  • ryby,
  • świeże owoce,
  • warzywa
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • miody i dżemy
  • chude mięso (drób i wołowina),
  • soki owocowe,
  • woda.

Niewskazane są:

  • ciasta z kremem,
  • alkohol,
  • przetworzona żywność typu fast-food,
  • śmietana i majonez,
  • tłuste mięso i wędliny,
  • jajka,
  • masło,
  • tłuste mleko,
  • ostre przyprawy,
  • orzechy ziemne.

W przypadku stwierdzenia lipemii – zbyt dużej ilości tłuszczu we krwi – cała pobrana jednostka zostaje przekazana do zniszczenia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!

Kiedy nie należy oddawać krwi?

Osoby, które odwiedziły dentystę, powinny odczekać jeden dzień z oddaniem krwi, a te, które miały usuwany ząb lub leczenie kanałowe – powinny wstrzymać się z oddaniem krwi na ok. 7 dni. Chorzy, którzy przyjmowali antybiotyki, nie powinni oddawać krwi przez 14 dni od zakończenia kuracji.

Zobacz także: Za oddanie krwi można dostać pieniądze? Fakty i mity na temat krwiodawstwa

Po szczepieniach okresowych, oddawanie krwi powinno być odroczone na czas uzależniony od rodzaju szczepionki:

  • 4 tygodnie od szczepienia szczepionkami z osłabionymi bakteriami i wirusami przeciw BCG, odrze, różyczce, żółtej febrze, nagminnemu zapaleniu ślinianek przyusznych, nagminnemu porażeniu dziecięcemu, durowi brzusznemu, cholerze;
  • 48 godzin od szczepienia szczepionkami z zabitymi bakteriami, riketsjami, wirusami przeciw cholerze, durowi brzusznemu, krztuścowi, durowi plamistemu, nagminnemu porażeniu dziecięcemu;
  • 48 godzin od szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A (bez kontaktu z chorobą);
  • 2 tygodnie w przypadku szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B (bez kontaktu z chorobą);
  • 3 miesiące po biernym uodparnianiu surowicami odzwierzęcymi;
  • 48 godzin od przyjęcia anatoksyny błonicowej i tężcowej;
  • 48 godzin od przyjęcia szczepionki przeciw wściekliźnie i kleszczowemu zapaleniu mózgu, a 1 rok w przypadku ryzyka zakażenia.

O tym, czy dawca może oddać krew, każdorazowo decyduje lekarz na podstawie przeprowadzonego wywiadu.

Źródła:

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Autopromocja

Miej ciśnienie pod kontrolą

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Fala upałów w Polsce. Będzie bardzo gorąco

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co jeść przed oddaniem krwi, a czego unikać? Jedząc tłusto możesz zmarnować całą pobraną krew! Zobacz, jak się właściwie przygotować - Strona Zdrowia

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński