Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakończenie prywatyzacji i ekologiczna produkcja

ejcz
W szczecińskim Drobimex-Heintz dobiegają końca procedury prywatyzacyjne. Ostatnim etapem będzie przekazanie pracownikom i hodowcom po 15 proc. bezpłatnych udziałów znajdujących się w gestii skarbu państwa.

Uruchomiono już stosowne procedury. Ich efektem będzie podpisanie umów z Ministerstwem Skarbu Państwa. Rozpocznie się ono 17 stycznia 2002 r.
- Zakończenie tych procedur jest dla nas bardzo ważne - zapewnia Bodo Engling prezes zarządu Drobimex-Heintz. - Musimy bowiem nadrobić zaległości, które powstały w wyniku przewlekającej się prywatyzacji. Trwała ona, nie z naszej winy, aż 12 lat.
Te zaległości to przede wszystkim konieczność mocniejszego wejścia na rynek ogólnopolski. Specyfika polskiego rynku polega na tym, że drób i elementy z kurcząt najlepiej sprzedają się jako produkty schłodzone, a nie mrożone. Aby móc myśleć o jego opanowaniu trzeba zaoferować wyroby, które są trwalsze przynajmniej o 1-2 dni niż u konkurencji. To wymaga inwestycji w proces schładzania i pakowania.
- Jesteśmy dobrej myśli - mówi prezes. - Nasz nowy inwestor strategiczny Konsorcjum Lohmann & CO.AG, zadeklarował znaczne nakłady finansowe. Poza tym wszystkie zyski, w ciągu najbliższych 5 lat, będą przeznaczane na kolejne inwestycje. Zamierzamy też korzystać z niskoprocentowych kredytów na przedsięwzięcia proekologiczne.
Takim proekologicznym działaniem będzie ograniczenie zużycia wody (mniej ścieków), energii elektrycznej i ciepła. Chodzi o to by na 1 kg produktów zużywać mniej tych mediów niż w krajach Unii Europejskiej. Dzięki temu zmniejszą się koszty wytwarzania, co powinno poprawić konkurencyjność szczecińskich produktów na rynkach zagranicznych.
Drobimex-Heintz chce też być bardziej elastyczny. To znaczy dostosowywać się do indywidualnych wymogów poszczególnych sieci handlowych. Dobrze ulokował się na rynku szczecińskim. Jest też w sieci Tesco i KFC. Natomiast od stycznia 2002 r. wejdzie do ogólnopolskiej sieci Geant, ze świeżym drobiem i elementami z kurcząt.
Drobimex-Heintz ma też świąteczną ofertę dla szczecinian. Są to: keks świąteczny - z piersi kurcząt z bakaliami i szafranem, szynka familijna - z mięsa z ud i piersi, kiełbasa biała - z majerankiem i czosnkiem, kiełbasy krakowska i żywiecka - wędliny wędzono-parzone oraz produkty okazjonalne, m.in. z orzeszkami pistacjowymi i konserwowym zielonym pieprzem. Natomiast w przyszłym roku wejdą na rynek marynaty mięsne, w dwóch odmianach - marynacie ziołowej i meksykańskiej. Wystarczy wrzucić na patelnię lub ruszt a po 8-10 minutach będzie gotowa potrawa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński