Posadzka w kuchni jest narażona na spore zabrudzenia, często trudnymi do usunięcia specyfikami. Tu skrapla się para wodna, pryska tłuszcz. Dlatego istotne jest położenie w kuchni płytek o odpowiednich parametrach.
Gres bez poślizgu
Dobrze jest wybrać np. płytki gresowe. Muszą one być odporne na plamienie. Dzięki temu płyny nie wsiąkną w powierzchnię płytki i nie będą tworzyć trwałych zacieków.
Ważna jest również niska nasiąkliwość. Pozwoli to zapobiec przenikaniu pary w głąb płytki i nie spowoduje rozwarstwienia.
W kuchni używamy wielu chemicznych środków czystości. One też mogą mieć zgubny wpływ na posadzkę. Przy wyborze płytek trzeba więc zwrócić uwagę, czy są one odporne na działanie takich substancji i czy nie ulegną ścieraniu. Dla naszego bezpieczeństwa zadbajmy też o to, by powierzchnia podłogi była antypoślizgowa.
Nie tylko podłoga
Gres ma wiele innych zalet. Można nim wykładać nie tylko posadzki, ale także np. blaty kuchenne, parapety, a nawet ściany. Pozwala na to bogata na rynku kolorystyka płytek i rozmiary.
Małe, np. 15 na 15 centymetrów idealnie nadają się na ściany. Większe - np. 45 na 45 centymetrów lub 60 na 60 centymetrów nadają się doskonale na podłogi lub blaty.
Impregnacja bez plam
W sklepach dostępne są również gresy polerowane. Po ich położeniu konieczne jest zaimpregnowanie powierzchni środkami chemii budowlanej. Pozwoli to zamknąć mikroskopijne pory, powodujące ryzyko plamienia powierzchni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?