Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Tradycyjny przepis jak z przedwojennej restauracji. Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Getty images Joachim Kietzmann zdj ilustracyjne
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym to przepis z rodzaju „zero waste”. Możemy wykorzystać mięso z rosołu – najlepiej wołowinę, ale świetnie sprawdzi się także kurczak. Do tego aksamitny, wyrazisty sos chrzanowy i mamy wyśmienity, pożywny obiad.

W skrócie

Niektórzy z nas wspominają te potrawę jako zmorę ze szkolnej stołówki. Tak naprawdę sztuka mięsa w sosie chrzanowym to klasyk kuchni polskiej i dobrze przyrządzona, jest godna najlepszej restauracji. Zresztą w przedwojennych, polskich lokalach to danie było niezwykle popularne. Mistrzowie kuchni, którzy nie chcieli marnować mięsa z gotowania rosołu, wymyślili sposób na jego recykling. Sam drób czy wołowina, po ugotowaniu z jarzynami, jest delikatna, ale ma nieco mdły smak. Dlatego właśnie główną rolę gra tutaj wyśmienity i wyrazisty sos chrzanowy.

Przepis, który dziś proponuję, pochodzi z wydanej 1987 roku książki „Kuchnia polska” autorstwa Marzenny Kasprzyckiej. Nawiązuje on do najlepszych tradycji kulinarnych i jest bardzo prosty. Do takiego dania idealnie pasuje łagodna surówka, np. z marchewki, ponieważ sos jest wystarczająco wyrazisty.

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym – obiad jak z przedwojennej restauracji

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mięso z rosołu (najlepiej wołowina),

  • korzeń chrzanu (w ostateczności 3 łyżki tartego chrzanu ze słoika),

  • 2 łyżki masła,

  • łyżka mąki,

  • szklanka rosołu,

  • pół szklanki śmietany 18%,

  • 2 żółtka.

Jak przygotować sztukę mięsa w sosie chrzanowym?

  1. W rondelku rozgrzałam masło, dodałam do niego mąkę i utarłam na gładki sos.

  2. Powoli dodawałam rosół i cały czas mieszałam.

  3. Chrzan utarłam i dodałam do sosu. Gotowałam na małym ogniu przez 5 minut.

  4. Pod koniec gotowania dodałam śmietanę (najpierw zahartowałam ją łyżką sosu) oraz żółtka.

  5. Wymieszałam całość bez gotowania.

  6. Gorącym sosem polałam mięso. Podałam z ziemniakami puree i surówką z marchewki.

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Tradycyjny przepis jak z przedwojennej restauracji. Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński