Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Strefa Smaku: Restauracja Bombay, czyli kulinarna podróż do aromatycznych Indii [wideo]

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
Restaurację Bombay otworzyła była Miss Indii Anita Agnihotri. Początki tej historii są jednak dość zabawne. Pani Anita po przeprowadzce do Szczecina nie miała bowiem zamiaru tworzenia swojego lokalu. Trzeba było jednak znaleźć sposób na sprowadzenie z Indii do socjalistycznej Polski służby. W dzisiejszym odcinku programu Strefa Smaku postanowiliśmy odwiedzić tę wyjątkową restaurację, w której serwowane są specjały rodem z Indii. Zapraszamy do oglądania!

Nazwa „Bombay” jest nieprzypadkowa. To miasto dzieciństwa pani Anity, które przywołuje dobre wspomnienia. Dodatkowo w dosłownym tłumaczeniu Bom-bay oznacza „dobrą zatokę”.

Teraz goście restauracji to głównie stali bywalcy. Często przychodzą tu całymi pokoleniami – najpierw stołowali się tu w młodości, potem zaczęli przychodzić z dziećmi, a teraz nawet z wnuczętami. W Bombay’u często świętują różne ważne, rodzinne uroczystości. I nie ma się czemu dziwić. Hinduskie dania są znakomite do jedzenia w towarzystwie, gdyż tradycyjny posiłek składa się z wielu potraw. Typowe rodzinne menu w Indiach to: stosowane mięsa, drób, ryby, duszone warzywa, soczewica, dużo ryżu i kilka specjalnych domowych "chlebów".

Chcecie dowiedzieć się jak wygląda serce restauracji Bombay czyli kuchnia? Jak przygotowuje się tu potrawy? Których koniecznie trzeba spróbować? Koniecznie obejrzyjcie dzisiejszy odcinek programu Strefa Smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński