MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Orzeźwiający kwas chlebowy do picia. Przepis na zdrowy napój lepszy od oranżady. Przekonaj się sam, jaki jest pyszny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kwas chlebowy zrobisz z wody, czerstwego chleba i zakwasu żytniego.
Domowy kwas chlebowy zrobisz z wody, czerstwego chleba i zakwasu żytniego. 123rf.com/serezniy/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjny kwas chlebowy to napój gazowany, który powstaje przez rozcieńczenie zakwasu chlebowego w wodzie i pozostawieniu go do fermentacji. Napój smakuje jak kwaskowata oranżada. Często robię ją z dodatkiem suszonych płatków róży, które dodają pięknego zapachu. Wypróbuj przepis na najlepszy kwas chlebowy.

W skrócie

Smakowity kwas chlebowy to napój znany od lat. Zarys metody przygotowania pojawiają się nawet w książkach z początku XX wieku. Co więcej, kwas chlebowy to nie tylko orzeźwiający napój, ale również źródło probiotyków i innych korzystnych składników odżywczych, co czyni go niezwykle atrakcyjnym dla osób dbających o swoje zdrowie. Podpowiem ci, jak przygotować własny kwas chlebowy w domu. Podążając za opisem krok po kroku, będziesz mógł cieszyć się świeżym, domowym napojem, który nie tylko poprawi twój nastrój, ale także wspomoże twoje zdrowie.

Najlepszy kwas chlebowy do picia – przepis na pyszny napój

Liczba porcji: 1 litr.
Czas przygotowania: 1,5 dnia.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 150 g czerstwego chleba żytniego na zakwasie,
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków róży,
  • 1 litr wody,
  • 40 g cukru,
  • 20 g aktywnego zakwasu żytniego,
  • 3 rodzynki.

Jak zrobić kwas chlebowy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzałam piekarnik do 160° Celsjusza.
  2. Czerstwe pieczywo pokroiłam w kostkę, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika, aby się zarumieniły.
  3. Grzanki z chleba włożyłam do słoika o pojemności 1,5 litra. Dodałam suszone płatki róży i zalałam 1 l wrzątku.
  4. Słoik przykryłam czystą gazą i odstawiłam na 8-12 godzin. Czas uzależniony jest od temperatury panującej w kuchni.
  5. Po tym czasie, gdy widzę, że napój fermentuje, przecedzam go przez gęste sitko i dokładnie odciskam chleb przez gazę do słoika.
  6. Do odciśniętego płynu dodałam cukier i zakwas żytni.
  7. Słoik z kwasem chlebowym przykryłam cienką ściereczką i odstawiłam na 24 godziny do fermentacji.
  8. Po tym czasie przelałam go do butelek, dodałam rodzynkę i zakręć.
  9. Gdy rodzynka wypływa na powierzchnię to znak, że napój prawidłowo sfermentował.
  10. Butelki z gotowym kwasem chlebowym przechowuję w lodówce.
  11. Zachęcam, aby otwierać ostrożnie i nie potrząsać butelką, aby napój nie wystrzelił jak szampan.

Jak smakuje kwas chlebowy?

Domowy kwas chlebowy ma lekko cierpki smak, który przypomina modną kombuchę robioną ze sfermentowanej herbaty. Poza wspomnianym przeze mnie dodatkiem suszonych płatków róży polecam do kwasu chlebowego dodawać obierki jabłek. Napój będzie miał delikatnie owocowy smak. Do kwasu chlebowego, zamiast rodzynek można także użyć suszonej żurawiny, a nawet suszonej wiśni. W każdej z tych wersji otrzymasz zdrowy i oryginalny w smaku napój.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Orzeźwiający kwas chlebowy do picia. Przepis na zdrowy napój lepszy od oranżady. Przekonaj się sam, jaki jest pyszny - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński