Spis treści
Ciasteczka bez wycinania. Sprawdzony przepis
Maślane ciasteczka to dla wielu ulubiony dodatek do kawy czy herbaty. Zwykle ich przygotowanie zajmuje nieco czasu. Musimy najpierw zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, a następnie wałkować i wycinać kształty. Podpowiadam jednak znacznie łatwiejszy i szybszy sposób na ich przygotowanie. Polecam łatwy przepis na ciastka maślane z cytryną i tymiankiem – takie połączenie może początkowo zaskoczyć, jednak już po pierwszym gryzie przekonasz się, że te smaki wyjątkowo do siebie pasują.
Ciastka są słodkie, delikatnie ostre i orzeźwiające. Dodatkowo są bardzo łatwe do wykonania. Banalnie prosty trik sprawi, że będziesz po ten przepis sięgać co tydzień: całe ciasto wykonujesz mikserem, zwijasz w wałek, mrozisz, a później tniesz na krążki i pieczesz. Ciastka będą wyglądać, jak z cukierni jeśli spłaszczymy je delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa. Odciśnięty na nich wzór ciekawie udekoruje nasz wypiek.
Zobacz w galerii, jak łatwo możesz przygotować pyszne maślane ciasteczka.
Przepis na maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem
czas przygotowania: ok. 15 minut + chłodzenie ciasta ok: 1 godzinę + pieczenie ciastek ok. 15 minut
porcja na ok. 40 ciasteczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- skórka otarta z cytryny,
- 1 łyżeczka imbiru (przyprawy),
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- szczypta soli,
- 3 łyżki mleka do posmarowania ciastek.
Jak zrobić proste maślane ciasteczka? Przepis krok po kroku
- Utrzyj miękkie masło z cukrem za pomocą miksera.
- Dodaj jajko, skórkę i sok z cytryny, imbir, tymianek i sól. Utrzyj, aż składniki się połączą.
- Na koniec dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywając ucierania. Ciasto będzie gęste i grudkowate – nie przejmuj się, tak ma być.
- Oprósz deskę lub stolnicę odrobiną mąki i wyłóż ciasto.
- Uformuj je w dwa wałki. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum jedną godzinę.
- Po tym czasie pokrój ciasto na krążki grubości ok. centymetra.
- Połóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgnieć wałkiem, by powstał na ciastkach ładny wzór.
- Posmaruj ciastka odrobiną mleka.
- Piecz ciasteczka około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciasteczka gotowe. Można je jeść od razu lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Proste i pyszne maślane ciasteczka – bez wycinania i wałkow...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Miej zawsze przy sobie butelkę wody
Sałatka milionera
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?