Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naukowcy ZUT prowadzą badania nad przedłużeniem trwałości żywności

Małgorzata Klimczak
Małgorzata Klimczak
Naukowcy ZUT mają sposób na przeciwdziałanie zatruciom pokarmowym i przedłużenie trwałości żywności
Naukowcy ZUT mają sposób na przeciwdziałanie zatruciom pokarmowym i przedłużenie trwałości żywności Mat. prasowe
Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie mają sposób na przeciwdziałanie zatruciom pokarmowym i przedłużenie trwałości żywności.

To najpowszechniej występujący we wszechświecie stan skupienia materii, mimo to rzadko mamy okazję go zobaczyć. Błyskawice w czasie burzy, zorza polarna – to zjawiska, podczas których powstaje plazma, zwana czwartym stanem skupienia. To zjonizowany gaz mogący przewodzić ładunki elektryczne.

Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w specjalnie skonstruowanym przez swoich kolegów z Wydziału Elektrycznego prototypie generatora plazmy testują kolejne produkty.

Prowadzone badania mają na celu opracowanie innowacyjnej techniki, która pozwoli na eliminacje mikroorganizmów z produktów spożywczych, przede wszystkim termowrażliwych. Pozwoli to na ograniczenie występowania np. zatruć pokarmowych powodowanych przez takie bakterie jak, Listeria czy Salmonella. Chodzi o to, by nie tracąc wartości odżywczych pokarmu, przedłużyć jego przydatność do spożycia.

- Nasi naukowcy pod lupę brali dotąd żywe szczepy bakterii – sprawdzali ich zachowanie po ekspozycji na plazmę, ale także siarę mleka krowy i klaczy oraz mleko w proszku tych ssaków - wyjaśnia Emilia Kujawa, rzecznik ZUT. - Być może w przyszłości „plazmowanie” żywności okaże się alternatywą do pasteryzacji, ponieważ w przeciwieństwie do niej, plazmowanie nie pozbawia produktów wartości odżywczych a zabija drobnoustroje.

Prace na ten temat prowadzą dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska-Wąs, prof. ZUT oraz dr inż. Alicja Dłubała i dr inż. Wojciech Sawicki z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT.

od 7 lat
Wideo

META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński