Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naukowcy ze Szczecina stworzyli zdrowotne bułeczki z odchudzającym efektem

Bogna Skarul
Bogna Skarul
Na razie tylko w jednym sklepie w Szczecinie można kupić cudowne zdrowotne bułeczki. Wkrótce na rynek mają trafić też specjalne zdrowotne batony. To nowe produkty, które stworzyli naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.

„Bagietkę uniwersytecką”, czyli tę zdrowotną bułeczkę, można kupić, ale tylko w Szczecinie i tylko w piekarni „Filipinka” przy ul. Witkiewicza.

Wybrana piekarnia przez PUM

To piekarnia wybrana przez Centrum Transferu Technologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego do produkcji pierwszych, eksperymentalnych zdrowotnych bułeczek.

Wahania wagi, czyli zmiany w dobowej masie ciała to naturalne zjawisko zależne od wielu zmiennych. Wpływ ma m.in. rodzaj diety, ilość wypijanych płynów i stosowanie przypraw, ale również aktywność fizyczna i czynność przewodu pokarmowego. Dlatego, aby lepiej kontrolować masę ciała i nie narażać się na stres wynikający z dodatkowych kilogramów (bo te, które ubyły, zazwyczaj cieszą), najkorzystniej stawać na wagę raz w tygodniu o tej samej porze. Tymczasem, przedstawiamy aż 10 przyczyn mogących wpływać na dobowe wahania wagi! Spodziewałeś się takich?

Wieczorem 3 kg więcej niż rano? Poznaj 10 przyczyn wahań wag...

- Udało nam się stworzyć specjalną recepturę bułeczek i batonów, dzięki unijnej dotacji - mówi prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska z Katedry i Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki PUM. - Te bułeczki i batony mają specyficzny skład, który pomaga przy chorobach wątroby, poprawia parametry lipidowe, ale także dodatkowo wpływa na redukcję masy ciała. Przeznaczone są przede wszystkim dla pacjentów, którzy cierpią na niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby - tłumaczy prof. Ewa Stachowska, pod kierunkiem której stworzono na PUM zdrowotną żywność. - Ale myślę, że poprawią komfort życia wielu pacjentów, którzy mają problemy z układem pokarmowym.

Jak to działa?

Chodzi o to, że w ciele każdego człowieka jest około 1,5 kg bakterii jelitowych. Odpowiedni skład batonów i bułeczek pomaga „modelować” te bakterie, czyli wspomaga ich rozmnażanie. A odpowiednia liczba bakterii wspomaga pracę wątroby i całego układu pokarmowego człowieka.

Od jutra się odchudzasz? Po kilku dniach diety chcesz widzieć efekty? Kto z nas tak nie miał, niech pierwszy rzuci kamieniem. Zobacz najlepsze memy o diecie!

Od jutra dieta? Ty też chcesz schudnąć w nowym roku? Zobacz ...

Dodatkowe prozdrowotne właściwości batonów

- Batony mają dodatkowo za zadanie ułatwienia w defekowaniu (wypróżnianiu się) - dodaje prof. Stachowska. - Stworzyliśmy je specjalnie dla pacjentów, którzy cierpią z powody zbyt rzadkiego wypróżniania się.

W czasie „badań klinicznych” prawie 100 proc. pacjentów, którzy zgłaszali problem z defekowaniem, po dwóch tygodniach regularnego stosowania (jedzenia) batonów wyraźnie poprawili komfort regularnego wypróżniania.

Tzw. badania kliniczne, czyli badania naukowe prowadzone na pacjentach, które maja na celu sprawdzenie, czy nowa kuracja jest bezpieczna i na ile jest skuteczna, trwały na PUM dwa miesiące.

Zobacz także:

- Mieliśmy w czasie badań sporo pacjentów, którzy wypróżniali się jedynie raz, albo dwa razy na tydzień. Po dwóch tygodniach kuracji mogli wypróżniać się już codziennie - opowiada prof. Ewa Stachowska. - To systematyczne spożywanie batonu poprawiło funkcjonowanie całego układu pokarmowego.

Chcą wprowadzić w całej Polsce

W tej chwili Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki PUM ma już licencję i na batony i na zdrowotne bułeczki, które nazwała „bagietkami uniwersyteckimi”.

- Szukamy odpowiednich producentów, aby można było te nasze produkty kupić nie tylko w jednym sklepie w Szczecinie, ale w całym kraju - mówi prof. Stachowska.

Okazuje się jednak, że to nie takie proste. Aby produkować zdrowotne batony i bułeczki trzeba bardzo restrykcyjnie przestrzegać receptury i całego procesu produkcji.

- Bo jakość tych produktów jest szalenie ważna - twierdzą naukowcy. - Składniki muszą pochodzić z upraw ekologicznych. W Szczecinie tylko piekarnia „Filipinka” spełnia takie wymogi.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Miasto przekazało teren pod budowę nowego ośrodka PUM

Co i jak często można jeść na diecie lekkostrawnej? Nasze przepisy i pomysły na smaczne i łatwostrawne dania mogą stać się świetną inspiracją. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo strzałką lub przyciskiem NASTĘPNE.

Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dani...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński