Kawa z może być z cholesterolem

Supernowa
Fot. Supernowa
Jak źle zaparzysz, to ci zaszkodzi. Jedna filiżanka nie równa jest drugiej pod względem walorów zdrowotnych.

Jeśli nie możesz żyć bez kawy, a nie chcesz nabawić się miażdżycy, filtruj ją. Jak bowiem pokazują wyniki kilkunastu prac naukowych.
Kawa ze względu na swoją popularność jest przedmiotem licznych dociekań naukowych. Choć rezultaty tych badań są niejednoznaczne lub wręcz sprzeczne, naukowcom udało się ustalić parę rzeczy. Doszli oni np. do wniosku, że kawa zalana wrzątkiem lub gotowana zawiera znaczne ilości lipoprotein LDL, czyli tzw. złego cholesterolu. Wysoki poziom tego związku we krwi sprzyja rozwojowi miażdżycy.

Analizom poddano wyniki 14 testów wykonanych przez różne laboratoria chemiczne. Wszystkie ekspertyzy wykazały, że dzięki zastosowaniu filtra szkodliwy cholesterol zostaje w dużej części usunięty. W każdym razie nie stwierdzono znaczącego wzrostu jego poziomu we krwi osób, które przez dłuższy czas piły filtrowaną kawę.

Naukowcy zwracają uwagę, że podczas parzenia kawy, gorąca woda ma przez kilka minut kontakt ze zmielonymi ziarnami kawowymi. Znajdujące się w nich oleje zawierające szkodliwy lipoprotein LDL mogą przeniknąć do napoju. - Od dziesięcioleci toczy się dyskusja nad wpływem kawy na zdrowie człowieka. Jeśli coś w tym napoju jest szkodliwego, to przede wszystkim zły cholesterol, który zwiększa ryzyko chorób serca - podkreśla prof. Michael Klag z Johns Hopkins University w Baltimore (USA).

W filiżance kawy, poza złym cholesterolem, znajdują się często także inne niezdrowe składniki. Na szczęście i one mogą być zatrzymywane przez filtr. Mowa o rozpuszczonych w wodzie metalach ciężkich, takich jak ołów czy miedź. Związki te dostają się do wody pitnej, z którą następnie przenikają do wnętrza organizmu, skąd bardzo trudno jest je usunąć. Testy przeprowadzone przez australijskich badaczy wykazały jednak, że najzwyklejszy filtr do kawy może zmniejszyć ilość ciężkich metali w wodzie nawet o 80 proc.

Odkładający się na dnie filtra osad z kawy zatrzymuje takie pierwiastki jak ołów, miedź, kadm, rtęć oraz cynk. Fusy kawowe składają się przeważnie z ujemnie naładowanych molekuł, natomiast zawieszone w wodzie cząsteczki ciężkich metali mają ładunek dodatni. Obie te frakcje przyciągają się wzajemnie, dzięki czemu szkodliwe pierwiastki nie docierają o filiżanki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie