Na pierwszy ogień weźmy pod lupę słodkości!
- Spokojnie, nie musisz z nich rezygnować — mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Dobrze jest jednak przyjąć założenie, że zjadasz tylko jedno słodkie danie w ciągu dnia i to w ramach jednego z posiłków – drugiego śniadania lub podwieczorku.
Poza tym warto wykorzystać kilka sprytnych sposobów, aby nie myśleć nieustannie o kaloriach. Oto one:
- w deserach przygotowywanych na zimno cukier zastąp słodzikiem,
- foremki i naczynia żaroodporne wykładaj specjalnym papierem do wypieków, zamiast smarować tłuszczem,
- podrasuj przepisy, dodając do ciast więcej białek, a mniej żółtek,
- jako polewy do mazurka użyj gorzkiej czekolady, ma mniej cukru i jest zdrowsza,
- do sernika wykorzystaj chudy ser twarogowy i ogranicz ilość cukru, przeważnie połowa porcji podawanej w przepisie jest wystarczająca,
- zmniejsz ilość bakalii dodawanych do deserów, dzięki temu mniej pójdzie „w boczki”.
Jajko – niekwestionowany król Wielkanocy
Samo w sobie jest bardzo zdrowe, zawiera 18 z 20 potrzebnych człowiekowi aminokwasów oraz żelazo i witaminy A, D, E, K, B12, B1, B2. Jednak w ciągu dnia możemy zjeść bezkarnie maksymalnie dwa do trzech jaj, jeśli zależy nam na ograniczeniu kilokalorii. A to niezwykle trudne w Wielkanoc, kiedy wzrok przyciągają apetyczne potrawy będące „wariacjami na temat jaj”.
- Jeśli zatem nie zamierzasz sobie niczego odmawiać, proponuję wykorzystać jajka przepiórcze — radzi dietetyczka. - Pod względem gramatury jedno kurze jajko odpowiada 4–5 przepiórczym.
Żurek w garnuszku
Czy wiesz, że wypijając czysty żurek, bez mięsnej wkładki, możesz zmniejszyć jego kaloryczność nawet o 250 kcal?
- Proponuję ugotować żurek tradycyjnie, z kiełbasą i boczkiem, aby nie stracił na smaku i aromacie, ale lepiej go spożyć w kubeczku jako dodatek — podpowiada Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Sprytne podmianki
- Na święta polecam zaopatrzyć się w chude wędliny, np. szynkę, polędwicę czy pieczony schab - doradza Jarzynka-Jendrzejewska.
- Warto też zamienić zwykły pasztet na wersję wege, np. z soczewicy, czy pasztet sojowy. Jeśli jednak ten numer z podmianą wersji mięsnej na wege nie przejdzie, to wybieraj mądrze. Albo pasztet drobiowy, albo z mieszanego mięsa z przewagą drobiowego, ewentualnie z cielęciny.
Bez sałatki nie ma Wielkanocy
Najprostszym sposobem na odchudzenie słynnej sałatki jarzynowej jest wymieszanie ulubionego majonezu z gęstym jogurtem, np. greckim o obniżonej zawartości tłuszczu, w proporcji 1:1 i dodanie odrobiny musztardy do smaku.
- Poza tym pamiętaj, aby na stole pojawiło się jak najwięcej warzyw – jako dodatku do dania obiadowego, ale też jako przystawki – podpowiada dietetyczka. - Powinny one stanowić połowę tego, co zjadasz w ciągu dnia, nie tylko w Święta.
W Pile rozmawiano o przyszłości szpitali
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?