MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jajka wielkanocne mogą być zdrowe. Zobacz najlepsze pomysły i przepisy. Święta będą więcej niż tylko smaczne!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Jajka można jeść je regularnie, ale z umiarem. Większości osób nie zaszkodzi jednak spróbowanie w Wielkanoc kilku dań jajecznych. Zobacz, jak je przygotować, by były nie tylko pyszne, ale też zdrowe.
Jajka można jeść je regularnie, ale z umiarem. Większości osób nie zaszkodzi jednak spróbowanie w Wielkanoc kilku dań jajecznych. Zobacz, jak je przygotować, by były nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Valeri Pavljuk/Getty Images
Król wielkanocnego stołu zasługuje na najlepszą oprawę. Warto sprawić, by dania z jajkami były nie tylko smaczne, ale też korzystne dla zdrowia. To nic trudnego! Zobacz nasze rady i przepisy kulinarne, dzięki którym Święta będą lepsze pod każdym względem.

Spis treści

Zdrowe jajka na śniadanie wielkanocne. Najlepsze pomysły

Nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania są jajka podawane na wszelkie możliwe sposoby – ugotowane na twardo i podane z majonezem jajecznym (i np. świeżym szczypiorkiem), faszerowane różnymi nadzieniami, w tym również wraz ze skorupką, a także podane w formie sałatki, zapiekane różnymi metodami, podane w koszulce, w muffinach czy w formie sandwicza. Możliwości jest naprawdę wiele!

Talerz z faszerowanymi jajkami z różnymi dodatkami
Jajka można jeść je regularnie, ale z umiarem. Większości osób nie zaszkodzi jednak spróbowanie w Wielkanoc kilku dań jajecznych. Zobacz, jak je przygotować, by były nie tylko pyszne, ale też zdrowe.
Valeri Pavljuk/Getty Images

Kliknij w zdjęcie i zobacz w naszej galerii, jak przyrządzić jajka na Wielkanoc, by były pyszne i zdrowe.

Sprawdź też: Tyle kalorii mają tradycyjne wielkanocne potrawy i produkty

W jakiej postaci jajka są najzdrowsze?

Jajka są zdrowe, gdy są jedzone w rozsądnych ilościach. Najlepsze są przygotowane bez dodatku tłuszczu i nadmiaru kalorycznych składników. W daniach jajkom powinny towarzyszyć składniki bogate w antyoksydanty – świeże warzywa i zioła, a także przyprawy, które także są źródłem tych związków. W ten sposób jajecznych dań można też zjeść więcej, a przy tym lżej i korzystniej dla organizmu.

Warto pamiętać, że jajka nie szkodzą sercu, jak to kiedyś sugerowano w związku ze sporą zawartością cholesterolu. Wykazano bowiem, że jego poziom we krwi tylko w ok. 1/5 zależy od diety, a reszta tego składnika jest stale wytwarzana w wątrobie i jelitach. Na stężenie cholesterolu we krwi wpływa zaś głównie stan metaboliczny organizmu. Osoby zdrowe mogą pozwolić sobie na jedzenie jajka nawet codziennie, choć w okresie przed Wielkanocą warto zostawić sobie ich tygodniowy limit na świąteczne śniadanie, bo na jednej sztuce na pewno się nie skończy.

Pocieszający jest też fakt, że dzisiejsze jaja kurze zawierają o 10 proc. mniej cholesterolu niż jeszcze 30 lat temu. Mają przy tym o 1/5 mniej tłuszczu w postaci nasyconych kwasów tłuszczowych i dostarczają o 13 procent mniej kalorii. Są też bogatsze w rozpuszczalną w tłuszczach witaminę D oraz cenny pierwiastek antyoksydacyjny, jakim jest selen.

Regularna konsumpcja jajek wpływa korzystnie na organizm, m.in. wspomaga metabolizm, obniża poziom glukozy na czczo i cholesterolu we krwi – parametrów, od których zależy rozwój cukrzycy tupu 2 i miażdżycy. Pomaga przy tym utrzymać mniejszy poziom stanu zapalnego w organizmie i niższą masę ciała. Właśnie dlatego warto sięgać po jajka nie tylko od święta.

Przeczytaj także:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Przygotuj się do Wielkanocy!

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jajka wielkanocne mogą być zdrowe. Zobacz najlepsze pomysły i przepisy. Święta będą więcej niż tylko smaczne! - Strona Zdrowia

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński