Spis treści
Ceny gofrów nad morzem w sezonie 2023
Ciepłe i chrupiące gofry same w sobie są pyszne, jednak lista dodatków z bitą śmietaną, świeżymi owocami, dżemem, nutellą, owocami w żelu albo nawet lodami kusi. Wersja gofra z lodem kosztowała w poprzednim sezonie w jednym z punktów w Łebie 17 zł, a przecież nie możemy zapominać o inflacji, presji płacowej czy innych kosztach, które ponosi właściciel takiej budki.
Od naszych czytelników słyszymy, że w Helu za gofra z bitą śmietaną w maju 2023 roku trzeba było zapłacić 16 zł, w Stegnie 23 zł. Zanim wyruszymy na wakacyjny urlop, postanowiliśmy policzyć, ile kosztuje zrobienie gofrów w domu. Może nasyceni ich smakiem nad morzem zaoszczędzimy albo wydamy pieniądze na coś innego?
Z czego robi się gofry? Lista składników
Gofry nad morzem powstają na ogół inaczej niż te robione w domu. – Robiliśmy je z paczki i dodawaliśmy tylko wodę i odrobinę oleju – wspomina studentka, która pracowała w punkcie gastronomicznym w Jastrzębiej Górze przez 2 sezony. – To była gotowa mieszanka, którą wystarczyło zmiksować. Nikt tam nie kupował świeżych jajek czy mleka. Nie było na to czasu i koszt pewnie też dla właścicielki byłby wyższy – dodaje.
Mieszanki można kupić w opakowaniach np. po 5 kg. Taki worek w sklepie internetowym kosztuje ok. 60 zł. Producent zaleca dodać wodę i tłuszcz (1 kg mieszanki, 1 litr wody, 100-200 ml oleju). W mieszance znajduje się mąka pszenna, cukier, skrobia pszenna, jaja w proszku, substancje spulchniające jak difosforany (E450), węglan sodu (E500), mleko odtłuszczone w proszku, sól i aromat.
My tymczasem sięgamy po przepis na domowe gofry i podajemy listę składników. Z poniższych proporcji uzyskamy ok. 12 gofrów klasycznego, prostokątnego kształtu:
- 3 jajka (rozmiar M)
- 175 ml mleka (ok. 1,5 szklanki)
- 300 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka cukru (ok. 13 gramów)
Tyle kosztują gofry robione w domu. Ceny składników
Sprawdziliśmy, ile kosztują na początku czerwca 2023 składniki potrzebne nam do zrobienia domowych gofrów. Ceny pochodzą z jednego z marketów:
- 1 kg mąki pszennej – 3,69 zł
- jaja kurze M – 8,49 zł/ opakowanie 10 sztuk
- mleko świeże 2% – 3,99 zł/1 l
- proszek do pieczenia – 0,99 zł/opakowanie 30 g
- olej rzepakowy – 10,79 zł/1l
- cukier – 5,99 zł/kg
Jeśli nie mielibyśmy żadnego z tych produktów w domu, to za takie zakupy zapłacimy 33,94 zł, jednak do zrobienia gofrów wykorzystamy znacznie mniej.
I tak na wymienione wyżej proporcje z przepisu wydamy: 3 jaja 3,50 zł, mąka za 1,10 zł, mleko za ok. 75 groszy, proszek do pieczenia ok. 30 groszy, olej za ok. 1 zł, cukier za 10 groszy. Czyli 6,75 zł warte są produkty, z których zgodnie z przepisem wyjdzie ok. 12 gofrów.
W takim przeliczeniu cena jednego suchego gofra zrobionego w domu to 0,56 groszy. Trzeba pamiętać o tym, że wcześniej musimy wydać pieniądze na gofrownicę i czerpiemy prąd. Potem trzeba pozmywać (koszt wody) i poświecić temu zdaniu czas. Cena 56 groszy dotyczy wydatków na składniki, jednak nawet z pozostałymi kosztami domowe gofry będą nas kosztowały zdecydowanie mniej, niż te nad morzem.
Kupując gofry nad morzem, trzeba pamiętać o dodatkowych kosztach, jakie ponosi właściciel punktu gastronomicznego, jak m.in. wynajem lokalu, podatki, koszty zatrudnienia pracownika. To wszystko musi zmieścić nasz gofr.
Centrum biznesu Jaworzyna Śląska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?