Pomysł ten zrodził się, gdy dowiedzieli się o istnieniu platformy a zarazem olimpiady „Zwolnieni z teorii”. Jest to strona ułatwiająca wykonanie projektu społecznego.
Młodzież ze Słupska zdecydowała się na temat związany z kierunkiem swojej edukacji- technik żywienia i usług gastronomicznych. Utworzyli projekt pt. „Kampania zdrowych zamienników- fitjestgiit”. Problemem, który chcieli rozwiązać był fakt, iż w dzisiejszych czasach młodzież, ale nie tylko, przerzuciła się na szybkie dania, zazwyczaj pełne pustych kalorii.
- Chcieliśmy udowodnić, że szybko można stworzyć również zdrowsze wersje tych niezdrowych potraw”-mówi Natalia Butrym. W tym celu założyliśmy konto na instagramie (@fitjestgiit) oraz stronę na Facebooku (Kampania Zdrowych Zamienników). Ponadto dzięki współpracy z Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku zorganizowaliśmy kulinarne warsztaty dla ponad osiemdziesięciu uczniów słupskich podstawówek. Pokazywaliśmy im jak smaczna i prosta może być zdrowa kuchnia. I jak fascynujące może być gotowanie. Przygotowaliśmy razem m.in.: budynie jaglane, gryczane i bazyliowe naleśniki, domową czarną pizze, ciasteczka owsiano-marchewkowe” - dodaje Natalia Butrym.
Była to pierwsza taka inicjatywa w Słupsku, została ona bardzo pozytywnie odebrana przez uczniów oraz nauczycieli. Oprócz warsztatów uczniowie technikum zapewnili również mini catering na listopadowym „Biegu Herbacianym” organizowanym przez Herbaciarnie w Spichlerzu.
Uczniowie niedługo kończą swój projekt, co wiąże się z przyznaniem im międzynarodowego certyfikatu z zarządzania. Wielka gala „Zwolnionych z teorii” odbędzie się w przyszłym roku w Warszawie, oczywiście maturzyści również się na nią wybierają.
Z czego powinien się składać nasz codzienny jadłospis?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?