MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fit jest git. Akcja słupskich uczniów o zdrowej żywności

Mariusz Surowiec
Grupa młodych, ambitnych uczniów czwartej klasy technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych podjęła się zadania jakim jest stworzenie własnego projektu społecznego. W skład owej grupy wchodzą: Michał Bokacz, Natalia Butrym, Martyna Kogut, Sandra Sulecka, Joanna Bilińska, Sandra Medwid oraz Klaudia Podgórzańska.
Grupa młodych, ambitnych uczniów czwartej klasy technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych podjęła się zadania jakim jest stworzenie własnego projektu społecznego. W skład owej grupy wchodzą: Michał Bokacz, Natalia Butrym, Martyna Kogut, Sandra Sulecka, Joanna Bilińska, Sandra Medwid oraz Klaudia Podgórzańska. Łukasz Capar
Grupa młodych, ambitnych uczniów czwartej klasy technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych podjęła się zadania jakim jest stworzenie własnego projektu społecznego. W skład owej grupy wchodzą: Michał Bokacz, Natalia Butrym, Martyna Kogut, Sandra Sulecka, Joanna Bilińska, Sandra Medwid oraz Klaudia Podgórzańska.

Pomysł ten zrodził się, gdy dowiedzieli się o istnieniu platformy a zarazem olimpiady „Zwolnieni z teorii”. Jest to strona ułatwiająca wykonanie projektu społecznego.

Młodzież ze Słupska zdecydowała się na temat związany z kierunkiem swojej edukacji- technik żywienia i usług gastronomicznych. Utworzyli projekt pt. „Kampania zdrowych zamienników- fitjestgiit”. Problemem, który chcieli rozwiązać był fakt, iż w dzisiejszych czasach młodzież, ale nie tylko, przerzuciła się na szybkie dania, zazwyczaj pełne pustych kalorii.

- Chcieliśmy udowodnić, że szybko można stworzyć również zdrowsze wersje tych niezdrowych potraw”-mówi Natalia Butrym. W tym celu założyliśmy konto na instagramie (@fitjestgiit) oraz stronę na Facebooku (Kampania Zdrowych Zamienników). Ponadto dzięki współpracy z Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku zorganizowaliśmy kulinarne warsztaty dla ponad osiemdziesięciu uczniów słupskich podstawówek. Pokazywaliśmy im jak smaczna i prosta może być zdrowa kuchnia. I jak fascynujące może być gotowanie. Przygotowaliśmy razem m.in.: budynie jaglane, gryczane i bazyliowe naleśniki, domową czarną pizze, ciasteczka owsiano-marchewkowe” - dodaje Natalia Butrym.

Była to pierwsza taka inicjatywa w Słupsku, została ona bardzo pozytywnie odebrana przez uczniów oraz nauczycieli. Oprócz warsztatów uczniowie technikum zapewnili również mini catering na listopadowym „Biegu Herbacianym” organizowanym przez Herbaciarnie w Spichlerzu.

Uczniowie niedługo kończą swój projekt, co wiąże się z przyznaniem im międzynarodowego certyfikatu z zarządzania. Wielka gala „Zwolnionych z teorii” odbędzie się w przyszłym roku w Warszawie, oczywiście maturzyści również się na nią wybierają.

Z czego powinien się składać nasz codzienny jadłospis?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Fit jest git. Akcja słupskich uczniów o zdrowej żywności - Głos Pomorza

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński