- W naszym województwie skontrolowano zakłady produkcji żywności, z obrotu hurtowego i z obrotu detalicznego - mówi Krystyna Szołomicka z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Szczecinie. - Do badań laboratoryjnych pobrano trzy próbki soli z nadzorowanej piekarni, producentem soli jest firma z listy prokuratorskiej. W tym zakładzie zabezpieczono 75 kg soli. Po południu okazało się, że znaleziono jeszcze jedną taką piekarnię i w sumie zabezpieczonych zostało ponad 120 kg soli.
W pozostałych przypadkach nie stwierdzono, by zakłady korzystały z soli z firm objętych postępowaniem prokuratorskim lub innego podejrzanego źródła.
Sanepid nie podaje danych przedsiębiorców stosujących w procesie produkcji sól, która ewentualnie może być kwestionowana, dopóki nie zostanie udowodnione, że produkowane przez nich wyroby mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi.
Więcej o aferze solnej przeczytacie w piątek w papierowy wydaniu Głosu Szczecińskiego
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?