MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dwie piekarnie z solą drogową w naszym regionie

(af)
sxc.hu/archiwum
W czwartek w naszym regionie przeprowadzono prawie 100 kontroli związanych z "aferą solną". Dwie piekarnie korzystały z soli z podejrzanych zakładów. Zabezpieczono ponad 120 kg soli.

- W naszym województwie skontrolowano zakłady produkcji żywności, z obrotu hurtowego i z obrotu detalicznego - mówi Krystyna Szołomicka z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Szczecinie. - Do badań laboratoryjnych pobrano trzy próbki soli z nadzorowanej piekarni, producentem soli jest firma z listy prokuratorskiej. W tym zakładzie zabezpieczono 75 kg soli. Po południu okazało się, że znaleziono jeszcze jedną taką piekarnię i w sumie zabezpieczonych zostało ponad 120 kg soli.

W pozostałych przypadkach nie stwierdzono, by zakłady korzystały z soli z firm objętych postępowaniem prokuratorskim lub innego podejrzanego źródła.

Sanepid nie podaje danych przedsiębiorców stosujących w procesie produkcji sól, która ewentualnie może być kwestionowana, dopóki nie zostanie udowodnione, że produkowane przez nich wyroby mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi.

Więcej o aferze solnej przeczytacie w piątek w papierowy wydaniu Głosu Szczecińskiego

Czytaj e-wydanie »

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński