MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące placki z twarogu i ziemniaków. Smakują jak ruskie pierogi, ale są łatwiejsze do zrobienia. Pomysł na pyszny i prosty obiad

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Placki z twarogu i ziemniaków to pomysł na lekki, ale sycący obiad
Placki z twarogu i ziemniaków to pomysł na lekki, ale sycący obiad 123rf/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Złociste, chrupiące placki z twarogu i ziemniaków są idealnym pomysłem na prosty, pożywny obiad. Smakują trochę jak pierogi ruskie, ale znacznie łatwej je zrobić. Podaj do nich smakowitą surówkę z młodej kapusty. Pyszny, letni obiad gotowy!

W skrócie:

Szukasz pomysłu na niekłopotliwy, szybki obiad? Zrób pyszne placki z twarogu i ziemniaków. Są pożywne, chrupiące i przepyszne. Na pewno się przy nich nie napracujesz. Za to cała rodzina zje taki sycący posiłek z wielkim smakiem. Bazą tego dania jest twaróg i ziemniaki. To połączenie, które występuje np. w pierogach ruskich. I rzeczywiście smak jest podobny. Placki są jednak znacznie łatwiejsze i szybsze do wykonania, bo nie musimy przygotowywać ciasta na pierogi ani go potem lepić. Wystarczy uformować płaskie kotleciki, usmażyć, a potem już tylko się nimi zajadać. Placki twarogowe możesz polać śmietaną lub podsmażoną cebulką. Możesz także podać do nich prostą surówkę z młodej kapusty. Zrób pyszne placki z twarogu i ziemniaków, a przekonasz się, jak świetnie smakują na obiad!

Placki z twarogu i ziemniaków – przepis na szybki obiad bez mięsa

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g twarogu,

  • 4 średnie ziemniaki,

  • szalotka,

  • pół szklanki mąki,

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki masła,

  • szczypiorek,

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia.

Jak zrobić placki z twarogu i ziemniaków?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.

  2. Ziemniaki obrałam, pokroiłam i ugotowałam do miękkości ze szczyptą soli.

  3. Po ostudzeniu włożyłam ziemniaki do miski, dodałam twaróg i zblendowałam.

  4. Następnie dodałam jajko, większość mąki (część zostawiłam do obtaczania kotletów) oraz posiekany szczypiorek.

  5. Doprawiłam solą i pieprzem, po czym zblendowałam całość.

  6. Z masy formowałam płaskie placuszki i obtaczałam w mące.

  7. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placki twarogowe z obu stron aż się zrumieniły.

  8. Następnie przełożyłam placki do żaroodpornego naczynia i wstawiłam do piekarnika na 10 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chrupiące placki z twarogu i ziemniaków. Smakują jak ruskie pierogi, ale są łatwiejsze do zrobienia. Pomysł na pyszny i prosty obiad - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński