Badacze z Johns Hopkins University School of Medicine wykryli sulforaphane (SGS), antyoksydant naturalnie występujący w brokułach i ich kiełkach, który chroni oczy przed szkodliwym wpływem słonecznych promieni UV.
Komórki siatkówki są niezwykle wrażliwe na działanie oksydantów, szczególnie wywoływanych przez światło. Wprawdzie wiele zachodzących w siatkówce procesów pomaga zniwelować szkody spowodowane promieniami UV, jednak w miarę upływu czasu ta zdolność maleje.
Specjaliści uważają, że jest to główny czynnik powodujący makulopatię (degenerację plamki żółtej) - jedną z głównych przyczyną ślepoty.
Wcześniejsze badania dowiodły, że sulforaphane zapobiega guzom oraz niszczy bakterie żołądka biorące udział w rozwoju wrzodów i raka żołądka. trakcie najnowszych eksperymentów, badacze wystawili komórki siatkówki, które chronią przed stresem oksydacyjnym, na różne dawki sulforaphane, a następnie na działanie promieni ultrafioletowych, podobnych do słonecznych - aby spowodować uszkodzenia.
Rezultatem było odkrycie, że antyutleniacz sulforaphane chronił komórki oka przed zniszczeniem; im dłużej były wystawione na działanie związku, tym lepszą otrzymywały ochronę.
Według raportu zamieszczonego w Proceedings of the National Academy of Science of the USA, dieta bogata w brokuły i ich kiełki jest nie tylko bezpieczna, ale może być długoterminową próbą zapobiegania makulopatii i ślepocie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?