Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Brokuły dla oczu

Oprac. (kpn), 9 października 2004 r.
Chcesz chronić wzrok, spróbuj brokułów! Antyoksydant znaleziony w brokułach może być pomocą w zapobieganiu ślepocie.

Badacze z Johns Hopkins University School of Medicine wykryli sulforaphane (SGS), antyoksydant naturalnie występujący w brokułach i ich kiełkach, który chroni oczy przed szkodliwym wpływem słonecznych promieni UV.

Komórki siatkówki są niezwykle wrażliwe na działanie oksydantów, szczególnie wywoływanych przez światło. Wprawdzie wiele zachodzących w siatkówce procesów pomaga zniwelować szkody spowodowane promieniami UV, jednak w miarę upływu czasu ta zdolność maleje.

Specjaliści uważają, że jest to główny czynnik powodujący makulopatię (degenerację plamki żółtej) - jedną z głównych przyczyną ślepoty.

Wcześniejsze badania dowiodły, że sulforaphane zapobiega guzom oraz niszczy bakterie żołądka biorące udział w rozwoju wrzodów i raka żołądka. trakcie najnowszych eksperymentów, badacze wystawili komórki siatkówki, które chronią przed stresem oksydacyjnym, na różne dawki sulforaphane, a następnie na działanie promieni ultrafioletowych, podobnych do słonecznych - aby spowodować uszkodzenia.

Rezultatem było odkrycie, że antyutleniacz sulforaphane chronił komórki oka przed zniszczeniem; im dłużej były wystawione na działanie związku, tym lepszą otrzymywały ochronę.

Według raportu zamieszczonego w Proceedings of the National Academy of Science of the USA, dieta bogata w brokuły i ich kiełki jest nie tylko bezpieczna, ale może być długoterminową próbą zapobiegania makulopatii i ślepocie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński