W Centrum Dydaktyczno-Badawczym Nanotechnologii ZUT prezentują się koła naukowe studentów, które zapraszają uczniów odwiedzających uczelnię na ciekawe doświadczenia. Furorę robią biszkopty maczanych w azocie, które bardzo smakują młodzieży.
- Są bardzo dobre, chrupiące i zimne, smakują mi. Byliśmy jeszcze na warsztatach z mikrobiologii i uczyliśmy się o enzymach. Tematyka warsztatów jest bardzo ciekawa. Jesteśmy z profilu biologiczno-chemicznego i na pewno chcemy zawodowo iść w tę stronę - mówi Oliwia, uczennica I klasy IX Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie.
- Te biszkopty zanurzamy w ciekłym azocie i sprowadzamy je do bardzo niskiej temperatury, dlatego przy przegryzaniu z ust uwalnia się bardzo dużo pary - mówi Adam Matlak ze Studenckiego Koła Naukowego "Alchemicy".
Ponadto podczas Dni Otwartych można dowiedzieć się, jak programować roboty przemysłowe, jak reanimować psy czy wykonywać im badania EKG i USG, jak robić wino, a wkrótce też szampana.
Dni Otwarte to także okazja, żeby zajrzeć do laboratoriów i pracowni na co dzień niedostępnych. Można wziąć udział w warsztatach tworzenia paprykarzu ZUT czy kawioru z kawy (Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa), warsztatach rysunku, malarstwa i rzeźby na Wydziale Architektury, gdzie będzie można również stworzyć wirtualnie, a potem wydrukować, swój własny model budynku.
Na Wydziale Informatyki można wziąć udział w wyścigach odkurzaczy Roomba, a matematyki tańcem uczy dziekan Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, prof. Arkadiusz Telesiński. Na tym samym Wydziale pani profesor Hawrot - Paw pokaże, że z glonów można stworzyć paliwo do samochodów czy ogrzania domu, a także paszę dla zwierząt.
Dni Otwarte odbywają się 6 i 7 marca.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?