Termin stosowania azotu powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb roślin, tempa ich wzrostu i pobierania azotu. Azot należy dawkować na początku faz intensywnego wzrostu roślin.
W jakiej postaci
Stosowany w nawozach mineralnych azot występuje w formie amonowej, saletrzanej i amidowej (mocznik).
Forma amonowa jest dobrze zatrzymywana (sorbowana) w glebie, jest wolniej pobierana przez rośliny, dobrze działa również w niskich temperaturach, wskazane jest, by była wymieszana z glebą; jest typową formą przedsiewną. Sprzyja rozwojowi systemu korzeniowego, lepszemu krzewieniu, pobieraniu fosforu, siarki, boru, czyli pierwiastków stymulujących prawidłowe krzewienie, fotosyntezę, odporność roślin itd. Jej stosowanie ogranicza akumulację azotanów w roślinach.
Azot amonowy zawierają: POLIDAP (fosforan amonu) POLIFOSKI, POLIMAGI i POLIWAP produkowane w Z.Ch. "POLICE" SA.
Saletra nie jest zatrzymywana w glebie, łatwo ulega wymyciu. Jest to typowa forma pogłówna i zaleca się ją stosować w tych fazach wegetacji, gdy następuje intensywny wzrost roślin (saletra sodowa, magnezowa, potasowa i wapniowa).
Wpływa korzystnie na pobieranie przez rośliny potasu, magnezu i wapnia. Powoduje gromadzenie azotanów w roślinach, szczególnie w tych o krótkim okresie wegetacji, uprawianych w niższych temperaturach i podczas krótkiego dnia (wczesna wiosna, jesień) oraz zbieranych we wczesnych fazach ich rozwoju (np. pokosy traw).
Ponieważ uwadnia rośliny obniżając ich mrozoodporność, nie wolno stosować jej jesienią. Pogarsza też właściwości przechowalnicze płodów rolnych.
Forma saletrzano-amonowa, łączy w sobie cechy formy saletrzanej (pogłównej) i amonowej (przedsiewnej). Jest to najbardziej uniwersalna forma nawozów azotowych.
Forma amidowa występująca w moczniku musi ulec w glebie rozkładowi, najpierw do postaci amonowej, a później również do saletrzanej. Działa wolniej, zalecana do wiosennego (osłonowego) nawożenia roślin.
Nadmiar i niedobór
Azot jest plonotwórczy ale też najbardziej niebezpieczny dla jakości plonu. Dlatego musi być stosowany w odpowiednich dawkach.
Nadmiar powoduje słabe zimowanie roślin, wyleganie, nierównomierne i opóźnione dojrzewanie, zwiększa podatność roślin na choroby i szkodniki oraz może pogarszać wartość biologiczną i technologiczną plonów.
Niedobór z kolei hamuje wzrost roślin. Słabo się krzewią, mają pokrój strzelisty, mniejsze jasnozielone liście, szybko żółknące, które następnie zasychają i opadają.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?