Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Wyborny pasztet z wątróbki drobiowej. Ekspresowy przepis na święta. Elegancki przysmak nie wymaga pieczenia

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przygotowanie pasztetu z wątróbki drobiowej jest bardzo proste i nei wymaga pieczenia. To doskonały pomysł na świąteczną przekąskę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Przygotowanie pasztetu z wątróbki drobiowej jest bardzo proste i nei wymaga pieczenia. To doskonały pomysł na świąteczną przekąskę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam da ciebie bardzo łatwy przepis na pasztet z wątróbki drobiowej, doprawiony cebulką, ziołami i masłem klarowanym. Jego przygotowanie nie wymaga pieczenia i jest bardzo proste. Możesz z powodzeniem przygotować go na święta. Zobacz, jak zrobić takie pyszne smarowidło do kanapek i wypróbuj przepis na pasztet z wątróbki drobiowej.

W skrócie

Bardzo prosty i szybki do przygotowania pasztet z wątróbki drobiowej to prawdziwy rarytas. Nie wymaga pieczenia. Wystarczy podsmażyć wątróbkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować całość na gładką masę. Wierzch pasztetu warto przykryć rozpuszczonym masłem klarowanym, co sprawi, że masa nie wyschnie i zachowa świeżość. Umytą i oczyszczoną wątróbkę możesz namoczyć w mleku. Dzięki temu będzie miała delikatniejszy smak i zamach.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienity pasztet z wątróbki drobiowej.

Przepis na pasztet z wątróbki drobiowej

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja: dla ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 700 g wątróbki drobiowej,
  • dwie małe cebule,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie 1 szklanka mleka ( do moczenia mięsa),
  • masło klarowane do smażenia,
    do dekoracji:
  • 150 g rozpuszczonego masła klarowanego,
  • świeży rozmaryn lub tymianek.

Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej?

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i oczyść wątróbkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż wątróbkę.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i smaż całość przez kilka minut.
  4. Przełóż wątróbkę z cebulą do miski, dodaj sól, tymianek, pieprz oraz 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego.
  5. Całość zmiksuj, na gładką masę.
  6. Przełóż pasztet do małych garnuszków lub miseczek.
  7. Zalej pasztet rozpuszczonym masłem klarowanym.
  8. Dodatkowo możesz udekorować pasztet świeżym rozmarynem lub tymiankiem.

Jak poprawnie usmażyć wątróbkę?

Wątróbka to danie, które ma zarówno zwolenników i przeciwników. Odpowiednio przygotowana może stanowić prawdziwy smakołyk. By była miękka i pozbawiona goryczki warto przestrzegać kilku zasad:

  • Odpowiednie oczyszczenie wątróbki. Mięso należy dokładnie umyć i oczyścić z błon.
  • Moczenie wątróbki w mleku. Umyte kawałki wątróbki warto zalać mlekiem i odstawić na minimum pół godziny. Mleko sprawi, że wątróbka zmięknie, straci swój gorzki smak i intensywny zapach.
  • Wątróbki nie soli się przed smażeniem, by nie stała się twarda i sucha.
  • Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na maśle klarowanym, z obu stron, przekręcając ostrożnie, by nie nakłuć mięsa – wątróbka może wówczas pryskać.

Sprawdź także: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa

Przygotowanie pasztetu z wątróbki drobiowej jest bardzo proste i nei wymaga pieczenia. To doskonały pomysł na świąteczną przekąskę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyborny pasztet z wątróbki drobiowej. Ekspresowy przepis na ...

Zobacz także przepisy na śniadanie ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyborny pasztet z wątróbki drobiowej. Ekspresowy przepis na święta. Elegancki przysmak nie wymaga pieczenia - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński