Wątłusz, wędzony węgorz i młoda polska kapusta czy też konfitowany francuski gołąb lub mozaika z łososia otoczona ziołami i jarskie ceviche podane z zieloną tapioką. To początek długiej listy kulinarnych propozycji lokalnych szefów kuchni w ramach festiwalu.
Co warto zaznaczyć, tym razem organizatorom zależy nie tylko na zaskoczeniu smakami, ale i gościnnością wyrażoną właśnie z poziomu talerza. Co to znaczy? - Chodzi przede wszystkim o przyjacielską i relacyjną obsługa - wyjaśnia przedstawiciel. - To pełnia doświadczenia, dzięki której gość czuje, że wizyta w restauracji jest karmieniem emocji na każdym poziomie – talerza, atmosfery, obsługi. Gość jest najważniejszy.
Sprostać temu zadaniu zdecydowały się cztery restauracje w Szczecinie. Wśród nich są:
- Restauracja Karkut
- Restauracja Sowa
- Kresowa (w dwóch wariantach menu)
- Sushi&Pizza House
Każdy z lokali ma do zaproponowania obszerne menu degustacyjne składające się z pięciu lub trzech dań oraz koktajlu. Całe doświadczenie zaplanowano na 120 minut. Rezerwacji można dokonać na www.FineDiningWeek.pl.
Festiwal Fine Dining Week odbywa się w największych miastach Polski: Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie, Wrocławiu, oraz na Śląsku, w Szczecinie i Łodzi. Łącznie swoje popisowe menu przygotuje blisko 100 restauracji.
W Szczecinie nad całą akcją czuwa Justyna Hof, współautorka bloga Eintopf, a także kolacji sąsiedzkich.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?