W skrócie:
Sernik z jabłkami bez pieczenia to w moim domu nowy hit. Jest tak pyszny, że zniknął niemal od razu po przygotowaniu. Jabłka są soczyste, delikatnie kwaśne, a gotowana masa serowa ma wyśmienity śmietankowy smak. Dodatkowego smaczku dodają maślane herbatniki i cytrynowy lukier. To proste do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Idealne na święta, spotkania z bliskimi i inne wyjątkowe okazje.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny sernik z jabłkami bez pieczenia.
Przepis na sernik z jabłkami bez pieczenia
czas przygotowania: 1,5 godziny
porcja na: blaszkę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek,
- 2 galaretki cytrynowe,
- opcjonalnie 3 łyżki wody, w zależności od soczystości jabłek,
masa serowa:
- 0,5 kg sera twarogowego lub sera z wiaderka,
- 100 g masła
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 100 ml mleka,
- budyń śmietankowy lub waniliowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki cukru,
dodatkowo:
- ok. 30 herbatników maślanych,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka wrzątku.
Jak zrobić sernik z jabłkami bez pieczenia?
- Jabłka umyj i obierz. Pokrój je w kostkę i przełóż do garnka.
- Ustaw garnek na małym ogniu i przykryj.
- Duś jabłka do miękkości. Jeśli mają mało soku, to dodaj 3 łyżki wody.
- Gdy jabłka będą wystarczająco miękkie, wsyp galaretki i wymieszaj. Odstaw do niemal całkowitego przestudzenia.
- Wyłóż blaszkę lub formę papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż warstwę herbatników.
- Wyłóż masę jabłkową na herbatniki i wyrównaj. Odstaw do lodówki.
- Ser twarogowy zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Możesz użyć także sera z wiaderka, wtedy jest on już gotowy do dalszej części przepisu.
- Odmierz potrzebną część mleka, wsyp budyń i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
- Do garnka włóż ser, dodaj masło, jajko, żółtko i cukier.
- Wstaw na mały ogień i cały czas mieszając, doprowadź do gotowania.
- Wlej mleko z budyniem i mąką ziemniaczaną i mieszaj, by nie było grudek.
- Pogotuj masę ok. 3 minuty. Odstaw do niemal całkowitego wystudzenia.
- Wyjmij ciasto z lodówki, ułóż kolejną warstwę herbatników i wyłóż na nią ser.
- Całość przykryj ostatnią warstwą herbatników.
- Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku utrzyj rzadki lukier i posmaruj nim wierzch ciasta.
- Odstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowe.
Przepyszny sernik z jabłkami. Najlepszy przepis na sernik be...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Dramatyczne dane. W tym roku na Morzu Śródziemnym zginęło lub zaginęło 2500 migrantów
- Szwecja wyprowadza wojsko na ulice. "Żaden kraj w Europie nie jest w takiej sytuacji"
- Jaka będzie jesień? Sprawdź w naszym quizie, czy znasz jesienne przysłowia
- Jesienny trening mózgu dla bystrzaków. Czy rozwiążesz 12 zagadek? QUIZ