Przepisy na 12 potraw wigilijnych. Tradycyjne dania na...

    Przepisy na 12 potraw wigilijnych. Tradycyjne dania na Wigilię WSZYSTKIE PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA

    SK

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
    1/14

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    Przepisy na tradycyjne dania na Wigilię. 12 potraw wigilijnych. LISTA, PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA: Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak miód oraz suszone owoce i warzywa. ZOBACZCIE LISTĘ I PRZEPISY ZAPROPONOWANYCH PRZEZ NAS POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ

    12 POTRAW WIGILIJNYCH. TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE, LISTA 12 POTRAW, PRZEPISY



    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?



    Potrzebujesz:
    • 25 dag buraków
    • pół pęczka włoszczyzny
    • 1 i 1/2 cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 5 ziaren czarnego pieprzu
    • sól
    • 1 łyżka koncentratu buraczanego
    • 1/2 szklanki mąki
    • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
    • 1/4 pęczka posiekanej natki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
    • majeranek suszony


    Sposób przygotowania:
    Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki.
    Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

    Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

    ZOBACZ TEŻ:
    Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

    Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
    Zobacz galerię


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.



    Potrzebujesz:
    • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
    • 2 średnie cebule
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • kawałek pora
    • kostka rosołowa grzybowa
    • 2-3 łyżki masła
    • kilka kulek ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki
    • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
    • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki


    Sposób przygotowania:
    Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

    Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

    Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.
    Zobacz galerię


    WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA NA KOLEJNEJ PODSTRONIE
    1 3 4 5 »

    Czytaj treści premium w Głosie Szczecińskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GS24 poleca:

    Pół roku za pół ceny! Świąteczna promocja prenumeraty cyfrowej Głosu Szczecińskiego

    Pół roku za pół ceny! Świąteczna promocja prenumeraty cyfrowej Głosu Szczecińskiego

    ŚWIĄTECZNE GWIAZDECZKI  Głosowanie zakończone, przedstawiamy laureatów

    ŚWIĄTECZNE GWIAZDECZKI Głosowanie zakończone, przedstawiamy laureatów

    SPORTOWIEC ROKU | Zgłoś najlepszego sportowca!

    SPORTOWIEC ROKU | Zgłoś najlepszego sportowca!