MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Piłkarze Pogoni, studenci i wykładowcy gotowali dla pań [zdjęcia]

Małgorzata Miszczuk
W zmaganiach na uniwersytecie wzięli udział piłkarze Pogoni Szczecin.
W zmaganiach na uniwersytecie wzięli udział piłkarze Pogoni Szczecin. Sebastian Wołosz
Cztery szczecińskie restauracje rywalizowały w kulinarnym konkursie "Przez żołądek do serca kobiet", organizowanym przez studentów. Szefów kuchni wspierali żacy, wykładowcy oraz piłkarze Pogoni Szczecin.

Zmagania kulinarne na uniwersytecie

- Konkurs zorganizowany został z okazji zbliżającego się Dnia Kobiet, jest to mała niespodzianka dla pań z naszego wydziału. Przy okazji chcemy pokazać, że gotowanie może być dobrą zabawą - mówi Michał Zdanowski, organizator.

Na zaproszenie organizatorów odpowiedziały cztery restauracje Prywatka, Buddha, Trattoria Toscana oraz Popularna. Każdy z kucharzy miał do pomocy czteroosobową drużynę. Poza studentami byli to piłkarze Pogoni Szczecin oraz wykładowcy.

Po wylosowaniu zespołów, drużyny miały godzinę na wspólne wykonanie dania głównego oraz deseru. Nad przebiegiem kulinarnych zmagań czuwali szefowie kuchni, którzy wcześniej przygotowali specjalne przepisy. Na stole zagościła m.in. sałatka owocowa, potrawa z kaczki oraz rolada z serem feta.

-Na co dzień nie zajmujemy się gotowaniem, więc będzie do dla całej naszej drużyny nowe doświadczenie. Mamy nadzieję, że potrawa, która nam wyjdzie będzie wszystkim smakowała - mówił Adrian Żyła, piłkarz Pogoni Szczecin - Moją ulubioną potrawą jest wszystko to, co ugotuje mi mama. Myślę, że większość drużyny się ze mną zgodzi. Choć niewykluczone, że po dzisiejszym konkursie częściej będziemy garnęli się do kuchni - dodaje.

Smak i wygląd podawanych dań oceniało dwunastoosobowe jury, w skład którego wchodzili pracownicy, wykładowcy oraz studentki Wydziału Zarządzania i Ekonomiki Usług Uniwersytetu Szczecińskiego.

- W ławie sędziowskiej zasiadać mogły oczywiście tylko panie. Poszczególne potrawy były oceniane zgodnie z sześciostopniową skalą - mówi Michał Zdanowski, organizator.

Zwyciężyła drużyna studentów, których głównym daniem były roladki z serem feta. Finaliści wspierali restaurację Popularną. Główną nagrodą w konkursie był puchar, medale oraz nagrody rzeczowe dla wszystkich uczestników. Puchar konkursu jest przechodni, na zawsze zatrzyma go restauracja, która zwycięży trzy razy z rzędu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński